Zagreb ostaje bez legendarnih narančastih kamiona za odvoz smeća: Razlog se nekima neće svidjeti

Kamioni zagrebačke Čistoće (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Nedavno su predstavljena nova vozila zagrebačke Čistoće. Stiglo je ukupno devet novih kamiona, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na predstavljanju je istaknuo da će pomoći građanima i radnicima koji će tako lakše obavljati svoj posao.

Inače, na predstavljanju je navedeno i da je postojeći vozni park Čistoće dosta star. Zadnja vozila nabavljena su 2019. godine, a neka su čak iz devedesetih godina. Dolaskom novih kamiona Čistoće napravljena je i jedna zanimljiva promjena.

Poznato je da su plava boja tramvaja ZET-a i zelena kamiona Čistoće već dulje vremena iste, a Zagrepčani ih prepoznaju upravo po tome. Ipak, to više neće biti tako jer novi kamioni Čistoće nisu u zelenoj, nego narančastoj boji. Takva boja tražila se i na natječajnoj dokumentaciji.

Sigurnost i prepoznatljivost

O razlozima zbog kojih su se odlučili nabaviti kamione u novoj, narančastoj boji, upitali smo zagrebački Holding. U odgovoru navode da su se za novu boju odlučili kako bi radnici Čistoće bili što sigurniji, a kamioni Čistoće prepoznatljiviji.

“Kod nabave novih kamiona podružnice Čistoća vođeno je računa o potrebi da se podigne razina sigurnosti radnika prilikom sakupljanja otpada. Pri tome je zelena boja kamiona Čistoće promijenjena jer nema karakteristike visoke vidljivosti.

S ciljem prevencije nastanka nezgode kakva se dogodila nedavno, prilikom koje je ozlijeđen radnik Čistoće naletom vozila na kamion Čistoće, odabirom narančaste boje povećati će se vidljivost tih vozila na prometnicama, a time i sigurnost radnika Čistoće koji posao obavljaju u svim vremenskim uvjetima, po noći te u uvjetima otežane vidljivosti na cestama”, objasnili su iz Holdinga.


Predstavljeni novi kamioni zagrebačke Čistoće: Jedna ogromna promjena odmah upada u oči

Također, dodaju da je time ujedno vraćena i izvorna boja kamionima Čistoće, koji su već bili narančasti. “Ovim se pridružujemo inozemnoj i domaćoj praksi da se sva komunalna vozila ističu specifičnom bojom uz koju se vežu djelatnosti koje obavljaju (primjerice, vatrogasna vozila su uvijek u crvenoj boji). Više domaćih i stranih gradova za boju vozila za poslove gospodarenja otpadom odabralo je upravo narančastu boju”, zaključuju iz Holdinga.


Komentari