VIŠE NISU U IGRI BEROŠ, MARIĆ I CAPAK! Plenković će protiv Bandića gurnuti Sarajliju Davora Filipovića

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mlad, obrazovan i perspektivan, riječi su to kojima zagrebački HDZ-ovci opisuju svojeg zastupnika u Gradskoj skupštini Davora Filipovića, dečka koji uživa velike simpatije kako premijera Andreja Plenkovića, tako i svojega kolege, doktora Drage Prgometa, u čijem je timu bio u vrijeme kada se ovaj neuspješno natjecao za gradonačelnika hrvatske metropole. Istim tim putem mogao bi krenuti i Filipović, u njemu Plenković vidi perspektivu za veliki zaokret zagrebačkog ogranka HDZ-a, kojim kani ovladati preuzimajući pozicije na kojima sjede kadrovi Milijana Brkića. Filipović je stručnjak za financije, ali i europske fondove, što je Plenkoviću vrlo važno, a poznavanje europskih fondova moglo bi biti važno i Zagrebu jer ga očekuje obnova od potresa koji je devastirao grad.

Velike ambicije

Polako, ali sigurno Filipović se počeo pojavljivati u hrvatskim medijima organizirajući samoinicijativno konferencije za novinare, a upućeni kažu da bi to mogla biti prva stepenica ka Filipovićevoj kandidaturi za zagrebačkoga gradonačelnika. Ovo novo, svježe lice Plenkovićev je prvi izbor, šef Vlade smatra da bi Filipović kao kandidat za gradonačelnika uspješno parirao i aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, ali i ambicioznom vođi platforme Možemo Tomislavu Tomaševiću. Iako se posljednjih dana u medijima kao kandidat za gradonačelnika Zagreba počeo pojavljivati ministar financija Zdravko Marić, oni koji poznaju prvog blagajnika Lijepe Naše tvrde da nema šanse da on pristane na takvu degradaciju. Marića zanima samo rad u Ministarstvu financija, a bude li ga stranka silila na kandidaturu za zagrebačkoga gradonačelnika, navodno je spreman napustiti politiku i okrenuti se poduzetništvu. U ozbiljne političke vode tek je nedavno ušetao Vili Beroš, no ni ministar zdravstva nije sklon kandidaturi za prvog čovjeka metropole, smatra da bi takva funkcija za njega značila više odgovornosti, ali i manje političkog utjecaja, što mu u ovoj novoj političkoj karijeri ne ide na ruku.

Beroš je iznimno ambiciozan političar i svoj kapital spreman je potpuno iskoristiti, a to se ni Plenkoviću ne sviđa previše, plus što je tužbom Dijane Zadravec dobio tešku hipoteku, pa ga se doista u jednom trenutku jest namjeravao riješiti kandidaturom za gradonačelnika, no u konačnici oko toga nisu postigli konsenzus. Konsenzus u HDZ-u nije postignut ni oko Krunoslava Capaka jer njegova popularnost kopni, a osim toga, iskusni stranački eksperti smatraju da on nije dorastao ozbiljnoj politici i da bi bilo dobro da ostane na razini znanstvenika. Na kojoj će razini ostati Ivan Domagoj Milošević, nije poznato, iako ga HDZ-ova menadžerska struja gura kao kandidata za gradonačelnika Zagreba, premijer Plenković toj je ideji sve manje sklon. Kako svjedoče poznavatelji prilika u vladajućim redovima, Milošević je “previše zagrizao” za svoju kandidaturu, a to se Plenkoviću ne sviđa, uz to, na ruku mu ne idu ni loši poslovni rezultati njegove tvrtke Pastor pa je premijer sve manje otvoren za tu opciju.

Žestoka retorika

Filipović pak u tom košmaru uistinu predstavlja svojevrsno osvježenje, a da kreće na Bandića, moglo se naslutiti i iz njegova posljednjeg javnog nastupa u kojem se žestoko obrušio na zagrebačkoga gradonačelnika. Nedavno je tako upozorio da Grad Zagreb ima ozbiljne probleme s likvidnošću te da će bankrotirati ako ne dođe do radikalnog zaokreta u upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom. Te se riječi mogu protumačiti kao izravna kritika Milana Bandića, od kojega se zagrebački HDZ mjesecima nastoji distancirati. Filipović je vjerojatno sada za to distanciranje dobio zeleno svjetlo od Plenkovića, a kada mu je već dano da govori, potrudio se ne štedjeti dugogodišnjega zagrebačkog gradonačelnika s kojim njegov HDZ posljednjih godina surađuje što u Skupštini, što u Saboru.

“Akumulirani manjak u gradskom proračunu iznosi više od milijardu i 300 milijuna kuna, a rashodovnu stranu proračuna posebno opterećuju rashodi za zaposlene koji su u 2019. bili veći od tri milijarde kuna”, istaknuo je mladi HDZ-ovac te napomenuo kako Grad Zagreb ima isti broj zastupnika kao i New York.

“Prošle godine za rad predstavničkih i izvršnih tijela u Zagrebu isplaćeno je 58 milijuna kuna, a smanjenje od dvije trećine rezultiralo bi uštedom u proračunu od 38 milijuna kuna”, rekao je Filipović koji nije bio samo kritičan, nego i konstruktivan pa je u skladu s time iznio vlastite prijedloge za racionalizaciju gradske uprave, sugerirajući sustav nagrađivanja u gradskim poduzećima koja moraju povećati efikasnost te preispitati materijalne rashode.

Nema vremena

To što Filipović nudi konkretne prijedloge za rješenje gradskih problema teško da može biti puka slučajnost, ovaj mladić je po svemu sudeći shvatio da nema previše vremena te da mora biti jednostavan i konkretan kako bi se nametnuo i ugrozio vladavinu Milana Bandića. Da se ovaj momak u HDZ-u trsi posljednjih nekoliko mjeseci, potvrđuju i njegovi raniji medijski istupi u kojima također nije štedio gradonačelnika.

“Grad Zagreb čeka bankrot ako ne dođe do radikalnoga zaokreta u upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom. Ovu krizu treba iskoristiti kao šansu za financijsko i operativno restrukturiranje grada”, poručio je HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pozivajući gradonačelnika na odgovornost. Da Davor Filipović zaista razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika, potvrđuje i to što se po zagrebačkom HDZ-u šuška o tome da bi u njegovu timu mogao biti zagrebački ginekolog Mislav Herman. Filipović je inače Sarajlija i doktor ekonomskih znanosti, a osim toga, u Skupštini predsjeda Odborom za financije. Sve i da ne preuzme ulogu kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika, on bi trebao preuzeti upravljanje zagrebačkim ogrankom stranke, dok bi se aktualni šef Andrija Mikulić trebao povući zbog opsežnog posla u Državnom inspektoratu. Filipović i Herman prema Plenkovićevoj viziji stranke trebali bi biti kadrovi koji će stranku vratiti na staze stare slave, a šef Vlade i vladajuće stranke više i ne skriva svoj cilj.

Oštra opozicija

Nakon pobjede na parlamentarnim izborima namjera mu je zavladati Zagrebom, ali i ostalim velikim gradovima, no Zagreb Plenkoviću zvuči najatraktivnije, pobjeda u metropoli osnažila bi njegov politički utjecaj u zemlji. Zna to vrlo dobro i Bandić, koji sa strepnjom promatra zbivanja na domaćoj političkoj sceni. Ni njegovi najvjerniji suradnici više ne negiraju da mu je pozicija ozbiljno poljuljana, međutim, napominju da gradonačelniku na ruku ide što veći broj kandidata. I doista, kandidata i onih koji se dovode u kontekst kandidature sve je više, uz sveprisutnog Tomaševića, u utrku za gradonačelnicu zasad kao nezavisna kandidatkinja ulazi i bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt. Da razmišlja o još jednoj kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu, potvrdila je ovih dana i Anka Mrak-Taritaš, a u tom smjeru navodno idu i promišljanja prvog čovjeka Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Sreću bi na lokalnim izborima mogla okušati i mostovka Marija Selak-Raspudić, ali oko njezine kandidature za zagrebačku gradonačelnicu u ovoj se opciji nisu usuglasili. Suglasja nema ni oko Dalije Orešković, no šuška se da i ona ima takvih ambicija. Dakako, prostora valja ostaviti i za one koji bi svojom kandidaturom mogli iznenaditi, a nije nemoguće da i do toga dođe. Sve u svemu, jedni su izbori za nama i premda nisu održani tako davno, već je sada evidentno da lokalni izbori i pretkampanja za njih postaju sve zanimljiviji. Bandić sa strepnjom očekuje pučiste, a HDZ-ova PR mašinerija zadovoljno trlja ruke jer uskoro bi mogli dobiti novi posao – brendiranje nepoznatog Filipovića u idealnog kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika.

Petek: ‘Zagreb neće moći ispuniti svoj dio posla, Zakon o obnovi ostat će “mrtvo slovo na papiru”‘


Komentari