(VIDEO) POMAŽU SIROMAŠNIMA U 13 KVADRATA BEZ STRUJE! Jedinstveni dućan u Zagrebu gdje je sve besplatno: ‘Netko dođe i izabere što mu se sviđa’

Foto: Zagreb.info

“Zovemo ga dućan, a zapravo uopće nije dućan. Nema uopće cijena. Netko dođe i izabere što mu se sviđa i ponese kući, razveseli možda nekog člana obitelji, dijete s igračkom ili slično”, ispričao nam je Slobodan Miščević, dopredsjednik udruge veterana vojnika i  domoljuba koji vodi jedan jedinstveni mali dućan u Zvonimirovoj ulici 73.

Dućan, ali zapravo nije dućan, kako kaže Slobodan. Zato jer je sve besplatno.

“Funkcionira po principu ‘uzmi što trebaš, doniraj koliko možeš’. Postoji od srpnja 2020. Blagoslov je za ljude koji su u potrebi. Nema cijena, bilo tko dođe i izabere što mu se sviđa ponese kući, a za to ne treba ništa platiti. S druge strane, ukoliko netko želi donirati, jer s tim što se donira pomažemo drugima u potrebi, može ubaciti u jednu kutijicu. Pozivamo građane da dođu slobodno doniraju, ili da potraže nešto što im se sviđa”, ispričao je voditelj ovog specifičnog dućana.

Prilikom doniranja naglasak nije na novcu već na stvarima koje nekome više ne trebaju, ali bi mogle drugima poslužiti.

Rade u 13 kvadrata bez struje

“To su prvenstveno odjeća i obuća. Ono što je glavna poruka je da to bude cijelo i čisto tako da bi to netko opet mogao dalje upotrijebiti. Blagoslovljenije je davati nego primati. Mi svi u svojim ormarima imamo stvari koje nismo izvadili u posljednjih godinu dana, a nekome će to dobro doći”, poručio je sugrađanima Slobodan te otkrio kako u njihov karitativni dućan dolaze različite skupine ljudi.

“Netko dođe po neku stvar, odjeću, obuću. Netko dođe jednostavno ubaciti donaciju i kaže divno je to što radite. To nas ohrabruje. Obzirom nam je izlog pun radujemo se jer zahvaljujući svim tim ljudima koji doniraju ovaj dućan već dvije godine postoji. Ovakvih bi dućana trebalo biti u svim kvartovima”, poručio je.

Dućan je otvoren utorkom, srijedom i petkom od 13 do 16 sati te četvrtkom do 15 do 18 sati. No, kako to obično biva u Hrvatskoj, lijepa priča o karitativnom dućanu i pomaganju potrebiti ima i svoju manje lijepu stranu koju nam je otkrio gospodin Miščević.

“Funkcioniramo u prostoru od 13 kvadrata bez električne energije. Radimo bez struje. Idemo dalje, ne žalimo se, ali evo poruka za one koji nas možda slušaju. Željeli bismo otići u veći prostor recimo 50 kvadrata i da imamo struju. Dobro su nam došli volonteri da imamo više ruku, da dućan radi i duže nego što ga sad možemo držati otvorenim”, zaključio je voditelj Slobodan Miščević.


Komentari