Udruga za prevenciju raka: ‘Predlažemo da se sveobuhvatna besplatna rehabilitacija uvrsti u zdravstveni sustav’

Foto: Udruga 'Budi dobro')

Udruga “Budi dobro” je obilježila 5. godišnjicu djelovanja druženjem s građanima i upoznavanjem s programima u centru Samobora.

Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima “Budi dobro” osnovalo je petoro liječnika 2019. godine u Samoboru, sa sjedištem u Rudama. Glavni cilj im je prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske pomoći te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći.

Djelatnici udruge su se sa zajednicom družili ove subote prijepodne na glavnom trgu u Samoboru gdje su građane upoznavali sa svojim programom rada.

(Foto: Udruga ‘Budi dobro’)

Udruga šalje dvije važne poruke

“U tijeku našeg rada, i danas ovdje u Samoboru, želimo pružiti važne informacije o zdravom načinu života, prepoznavanju rizičnih faktora i redovitim pregledima koji mogu pomoći u ranoj dijagnozi ili čak sprječavanju pojave raka. S druge strane, oboljelima od raka je potrebna podrška kako bi lakše prošli kroz proces liječenja. Mi im pružamo emocionalnu podršku, savjetovanje, informacije o dostupnim tretmanima i pomažemo u prevladavanju strahova s kojima se suočavaju tijekom bolesti”, kazala je ovim povodom dr.med. Alma Majcan, jedna od osnivačica Udruge.

Dr. Majcan dodaje kako imaju dvije važne poruke prema oboljelima i njihovim bližnjima, ali i prema nadležnima u zdravstvu. Jedna je iznimna važnost rehabilitacije tijela, uma i duha
oboljelih.

“Dokaz tome je 130 korisnika-oboljelih osoba koji su sudjelovali u projektu ‘Tjelesni i duhovi oporavak onoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti’ (otok Lošinj), a čijim smo anonimnim evaluacijama došli do jedinstvenog zaključka da je ova vrsta rehabilitacije izuzetno korisna i predlažemo da postane dostupna svim oboljelima bez obzira na vrstu raka, uz smjernice stručih društava”, smatra doktorica Majcan.


(Foto: Udruga ‘Budi dobro’)

Gotovo da i nema obitelji koja se nije susrela s rakom

Druga poruka ove udruge nadležnima u sustavu zdravstva da jest da, u skladu s nedavno donesenim novim Akcijskim planom protiv raka, u zdravstveni sustav uvedu sveobuhvatnu rehabilitaciju, tijela, uma i duha oboljelih od raka, prema smjernicama stručnih društava i financiranu od strane HZZO-a.

“Na taj bismo način potakli razvoj programa i projekata brojnih institucija, organizacija, tijela i udruga koje bi se razvijale s ciljem dodatne pomoći i poboljšanja kvalitete života osoba s rakom u svim fazama bolesti”, poručila je doktorica Majcan.

Danas gotovo nema obitelji koja se nije susrela s rakom. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, a svaki treći stanovnik Hrvatske suočava se s tom dijagnozom. Projekt “Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti” je osmišljen kao iskorak prema zdravlju, nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja i provodi se na otoku Lošinju. Namijenjen je svim onkološkim bolesnicima koji mogu samostalno boraviti nekoliko dana izvan svog doma.

Liječnici upozorili na tešku bolest koja ne pokazuje simptome: ‘Ali doktore ništa me ne boli’

Program na Lošinju za oboljele

Ivana Šimunić je jedna od oboljelih osoba, koja je polaznica projekta, a i sama se nakon pozitivnih iskustava uključila u rad Udruge i pomoć drugima.

“Zahvalna sam što sam imala prilike sudjelovati u projektu na Lošinju. Osim što mi je donio oporavak, dobila sam nova znanja i motivaciju za promjenu navika. Kombinacija različitih aktivnosti, razmjena iskustava i podrške je ono što ovaj program čini vrijednim. Predavanje ‘Sve je u glavi’ izdvojila bih kao najkorisnije, a s Lošinja sam u svakodnevni život prenijela redovno vježbanje, vježbe disanja, hodanje i početak dana s nečim zdravim”, istaknula je Šimunić.

Inače, program na otoku Lošinju uključuje sljedeće: medicinske vježbe disanja i opuštanja u ljekovitim borovim šumama, medicinska stručna predavanja, rad u grupi psihoterapeutom, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, duhovno meditativne sadržaje.

Obilježavanje petogodišnjeg rada nastavit će se svečanošću i predavanjem “Sve je u glavi – i zdravlje i bolest” neurologa Medicinskog fakulteta i Instituta za mozak dr. med. Gorana Ivkića koje će se održati u utorak 11. lipnja 2024. godine u 19:30 sati u Kinu Samobor.

Većina ljudi ni ne zna da boluje, aktivira ju stres: Bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi


Komentari