U Europu stigla nova bolest od koje strahuje cijeli kontinent: Povezano s manjkom imuniteta kod djece

U Europu stigla bolest od koje strahuje cijeli kontinent (FOTO: UNSPLASH)

Dansku trenutno pogađa epidemija mikoplazmatske upale pluća, slična onoj koja je nedavno zahvatila Kinu, uzrokujući zabrinutost zbog mogućnosti širenja ovog patogena diljem Europe. Danski čelnici zdravstva izvijestili su da je stopa mikoplazmatske pneumonije, bakterijske infekcije koja može izazvati ozbiljnu upalu pluća, dosegnula razinu “epidemijske razine”, piše britanski Daily Mail.

Danski Statens Serum Institut (SSI) primijetio je trostruki porast stopa u posljednjih pet tjedana i upozorava da će se tijekom ove zime vjerojatno povećati broj zaražene djece. Slični izvještaji o porastu slučajeva upale pluća u djece došli su i iz Nizozemske i Švedske, povećavajući zabrinutost od širenja epidemije u Europi.

Prema pisanju kineskih medija isti patogen je djelomično kriv za misteriozni val upale pluća (FOTO: GULLIVER)

Porast broja oboljelih

Prema pisanju kineskih medija, isti patogen je djelomično kriv za ‘misteriozni‘ val upale pluća — koju karakterizira opasna upala pluća kod djece.

Izvješća sugeriraju da se radi o mikroorganizmu Mycoplasma pneumoniae, koji uzrokuje atipičnu upalu pluća. Ova bakterija, slična bakteriji, često uzrokuje blagu bolest s simptomima poput gripe, uključujući vrućicu, umor, glavobolju i dugotrajan kašalj. Ono što čini atipičnu upalu pluća izazvanu ovom bakterijom posebnom je to što je rezistentna na penicilin, uobičajeni antibiotik.

Hripavac se brzo proširio: U Zagrebu u tjedan dana triput više porasla zaraza

Hanne-Dorthe Emborg, viša istraživačica SSI-ja, objasnila je da epidemija nije neuobičajena, te da su stručnjaci očekivali porast slučajeva nakon što su zemlje poput Danske prošle razdoblje s niskim brojem infekcija mikoplazmom.

Dansku trenutno pogađa epidemija mikoplazmatske upale pluća (FOTO: Gulliver)

Manjak imuniteta

Unatoč zabrinutosti, stručnjaci upućuju na to da val možda nije povezan s novim sojem bakterije, budući da bakterije poput Mycoplasma pneumoniae imaju sporiju stopu razmnožavanja u usporedbi s virusima poput Covida-19.

Ravnatelj Štampara dramatično upozorio na Hripavac: ‘Oči vam se izbeče, napadi su jako iscrpljujući’

Val slučajeva u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj podsjeća na globalne valove mikoplazmatske pneumonije koji su se događali svakih tri do sedam godina. Stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo biti povezano s manjkom imuniteta kod djece koja nisu bila izložena bakteriji tijekom pandemije, posebno zbog mjera izolacije.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece, dok se maske i socijalno distanciranje ponovno preporučuju u Danskoj, koja se suočava s povećanjem slučajeva.


Komentari