TKO JE POSKUPIO, A TKO DRŽI CIJENE? Još sedam trgovina objavit će svoje cijene na Vladinoj stranici

Kupovina namirnica, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Konzumu, KTC-u i Tommyju će se na bijeloj listi Vlade, točnije na stranici Kretanje cijena od petka pridružiti još sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala čije se cijene na toj stranici mogu pratiti, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

”Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica Kretanje cijena služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize”, rekao je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.

Web stranica je od njenog pokretanja 17. veljače do danas posjećena 440.000 puta, a iz Ministarstva ističu i da je ”evidentan izostanak neopravdanih poskupljenja i od strane proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici”.

Podsjetimo, na stranici se uspoređuju cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za osnovnih 78 kategorija proizvoda. Nakon zadnjeg unosa podataka s cijenama koje vrijede od 15. ožujka vidi se da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda na stranici 2 posto niža odnosu na cijene koje su na snazi bile posljednjeg dana prošle godine.



Komentari