TKO JE NANCY PELOSI? Jedna od najmoćnijih žena svijeta danas je u Zagrebu: U braku je s milijunašem koji je skrivio smrt svog brata

Foto: Guliver

U Zagrebu se 24. i 25. listopada održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme u sklopu kojeg u glavni grad stižu brojni međunarodni parlamentarci, a među njima i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, ujedno i treća najvažnija osoba američke državne hijerarhije.

Pelosi, jedna od trenutno najmoćnijih žena svijeta, ušla je u povijest kada je postala prva žena koja je došla na čelo Zastupničkog doma Kongresa SAD-a 2007. godine, a četiri godine prije toga kada je preuzela dužnost čelnice manjine u Zastupničkom domu bila je prva je žena koja je vodila stranku u Kongresu.

”Gradonačelnikova kći”

Politika je u njezin život ušla još u njezinoj mladoj mladosti. Njezin otac Thomas J. D’Alesandro Jr. bio je popularni lokalni političar u Baltimoreu. ”Odradio” je tri gradonačelnička mandata pa je Nancy dugo bila poznata kao gradonačelnikova kći.

Nakon što se udala za Paula Pelosija (82), Nancy je godinama bila domaćica i čuvala njihovo šestero djece. Ipak, nikad nije propuštala priliku raditi u politici.

Tako je 1976. radila na kampanji za predsjedničke izbore guvernera Kalifornije Jerryja Browna. On je pobijedio, a njezina je reputacija nakon toga rasla u nebesa. Uslijedila su njezina volontiranja i na drugim političkim kampanjama, sve dok se i sama nije odlučila kandidirati za Kongres.

Suprug s problemima za volanom

Uz nju je uvijek bio suprug Paul, biznismen ”težak” više od 130 milijuna dolara. Ipak, u javnost češće dospijeva zbog problema za volanom. Naime, nedavno mu je sud odredio kaznu zatvora u trajanju od pet dana nakon što je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Razbio je svoj skupocjeni Porcshe kojim se zabio u Jeepa, a oba su automobila bila potpuno uništena, pisao je tada BBC.

No to nije jedini njegov grijeh koji je počinio za upravljačem automobila. Strašna tragedija dogodila se 65 godina prije ove nesreće, točnije 1957. godine kada je poginuo njegov 19-godišnji brat.

Tada 16-godišnji Paul je vozio automobil u kojemu su braća sletila s ceste, a stariji je na mjestu preminuo, objavio je Daily Mail. Paul je u toj nesreći zadobio samo prijelom ključne kosti.

Pelosin dolazak u Zagreb paralizira promet

Zbog dolaska Nancy Pelosi i ostalih predstavnika drugih država u ponedjeljak i utorak na snazi je posebna prometna regulacija. Dijelovi grada će zbog toga biti zatvoreni, a nekima se očekuju i velike gužve. Više o tome kako naredna dva dana putovati Zagrebom doznajte ovdje.


Komentari