TAJNA OTKRIVENA: Napravite najbolji pire krumpir do sada!

freestockphotos.biz

Planetarno poznati chef Heston Blumenthal, poznat je po razradi jednostavnih svakodnevnih jela, poput umaka bolognese, odrezaka, pa i pirea od krumpira.

Krumpir pire jednostavno je i svakodnevno jelo i može se činiti da ne zahtijeva nikakvu posebnu recepturu i trud. Ipak, ponekad taj prilog ima izvrstan okus i konzistenciju, a nekada je bezličan , tvrd ili gumast. U čemu je tajna? Za početak u odabiru vrste krumpira, piše gastro.hr.

Planetarno poznati chef i vlasnik jednog od globalno najboljih svjetskih restorana, Heston Blumenthal za BBC food otkrio je omjere i pripremu ovog omiljenog priloga koji pristaje uz gotovo sva jela. Sastojci koji će vam trebati su 1 kg krumpira, 1 žličicasoli, 300 g hladnog maslaca, izrezanog na kockice te toplo mlijeko.

freestockphotos.biz
freestockphotos.biz

Krumpire treba oguliti i izrezati ih na kriške debele približno 2,5 cm i potom ih isprati hladnom vodom. Potom valja ugrijati veći lonac s vodom do temperature od 80 °C (ako nemate termometar, znat ćete da je voda dosegla približno 80 °C kada krenu prvi mjehurići s dna posude). Dodajte krumpir i kuhajte 30 minuta i pritom pokušajte održavati temperaturu na 70 °C, nakon toga ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode.

Isperite posudu, i napunite je ponovo s hladnom vodom. Potom posolite vodu i zagrijte do ključanja i zatim smanjite vatru. Dodajte kuhane, ohlađene krumpire i kuhajte ih dok ne omekšaju. Ocijedite ih i potom protisnite kroz sito za krumpir u posudu s hladnim maslacem. Kako bi pire dobio svilenkastu teksturu još jednom ga protisnite ga kroz sito, pomiješanog s maslacem.

Na kraju ga umiješajte s toplim mlijekom na laganom izvoru topline.


Komentari