SUTKINJA DONIJELA ODLUKU: Hrvati u Zambiji oslobođeni, nalog za puštanje ide odmah

Foto: Facebook/Mwebantu

Nakon sedam mjeseci u Zambiji i prošlotjednog ispitivanja svjedoka obrane i tužiteljstva,  osmero Hrvata optuženih za pokušaj trgovanja djecom danas su saznali sudsku odluku zambijskog sudstva vezanu uz njihov slučaj.

SUĐENJE U ZAMBIJI: Protiv Hrvata svjedočio policajac koji ih je uhitio, u četvrtak se očekuje odluka sutkinje

Osmero Hrvata stiglo je na sud nešto iza 9 sati, no sutkinju se dugo čekalo, došla je tek nešto malo prije 10:30 sati.

Sutkinja Visokog suda u Ndoli, Mary Mulanda oslobodila je Hrvate optužbe, javlja 24sata.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah.

“Čekamo službenu potvrdu. Ali sretni smo. Ako je ovo istina, sretni smo da će se napokon vratiti kući. Čekamo ih”, poručila je Sandra Marković, odvjetnica Azre Imamović Subošić.


Sutkinja je, podsjetimo, u ponedjeljak zaključila ročište, navodeći kako će konačna odluka o tome hoće li biti zakazano ročište za osmorku  biti donesena u četvrtak, a nakon njene odluke, ostaje za vidjeti reakcije tužiteljstva i obrane.

Inače, zambijski je sud Hrvate oslobodio još u veljači uz naputak da u roku od 48 sati moraju napustiti Zambiju, ali prijava iz Hrvatske je dovela do njihovog ponovnog uhićenja malo nakon toga.

‘SUSRELI SU NAM SE POGLEDI!’ Pernar sreo čovjeka kojeg želi spremiti u zambijski zatvor: ‘Čuj Noa jel ti misliš…’

Kasnije se ispostavilo, prema njegovom vlastitom priznanju, kako je Hrvate prijavio bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je na pik posebno uzeo Noah Kraljevića te je prošli tjedan na sudu naveo da je Noah nekoć bio žena, budući da Zambija ima izrazito strogi zakon koji diskriminira homoseksualne i transseksualne osobe.

Dok nije poznato gdje su posvojena djeca, predstavnici zambijskih službi su na suđenju naveli kako su djeca pod skrbi tamošnje socijalne službe.

Pernar je kao svjedok skoro u petak završio u zatvoru zbog nepoštivanja suda jer se derao na odvjetnike obrane, a posebno je poludio na pitanje je li njegov dolazak i svjedočenje u Zambiji motiviran samopromidžbom ususret parlamentarnim izborima u Hrvatskoj iduće godine.


Komentari