SUĐENJE U ZAMBIJI: Protiv Hrvata svjedočio policajac koji ih je uhitio, u četvrtak se očekuje odluka sutkinje

Foto: Stafrance Zulu / CROPIX

Suđenje Hrvatima koji su u Zambiji optuženi za trgovinu djecom nastavljeno je u ponedjeljak, ispitivanjem policajca koji ih je uhitio. Podsjećamo, radi se o četiri para iz Hrvatske koji su uhićeni krajem prošle godine te optuženi za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s djecom posvojenom u DR Kongo.

HRVATI NEUTJEŠNO PLAKALI U SUDNICI! Ročište u Zambiji ponovno odgođeno: Na sud dovedena i djeca, Pernaru sutkinja oprostila ispade u sudnici

Njihova sudbina poznata bi trebala biti već u četvrtak, kad se će doznati hoće li se optužnica protiv njih odbaciti, ili će se suđenje nastaviti ispitivanjem svjedoka obrane. To je odluka sutkinje Visokog suda u Ndoli, koja je donesena na današnjem ročištu.

Obrana je ispitala policajca Kombea Sakenija, koji je Hrvate uhitio prošle godine. Njegovim je ispitivanjem završeno ispitivanje svjedoka Državnog tužiteljstva Zambije. Na njihovu popisu od 11 ljudi nalazio se i domaći političar Ivan Pernar, koji je pred sud stao prošlog petka.

Ipak, možda čak i najbitniji svjedok, diplomat DR Konga, nije ispitan jer ga tužitelji nisu uspjeli dovesti. Prema svjedočenjima, on je djecu doveo na granicu za Zambijom. Njegove vlasti nisu mu dale dopuštenje za svjedočenje na sudu.

Policajac koji je iskaz dati stigao kao svjedok tužiteljstva, jedini je koji je Hrvate direktno teretio. Fizičke dokaze za svoje tvrdnje nije imao. Rekao je kako je Steve Mulija kojeg tužiteljstvo imenuje kao mozak operacije, uzimao 20240 dolara za svako dijete, ali i da je vidio WhatsApp prepisku njega i jednog od optuženih Hrvata u kojoj se spominje transakcija. Također, ustvrdio je kako su mu u konzulatu DR Konga u Zambiji rekli da su dokumenti o posvojenju djece krivotvoreni, piše Jutarnji list.

Odvjetnik obrane policajca je potom tražio potvrdu kako u Zambiji nije kazneno djelo ako netko preuzme dijete i s njime leti preko Ndole, što je svjedok potvrdio.

“Ako se posvajanje dogodilo u DR Kongu, ako je hrvatski sud potvrdio sudske odluke, zašto bi Zambija optužila i osudila Hrvate ako ove dvije uključene zemlje nisu ništa tražile u ovom slučaju? Zar ne mislite da bi onda trebali biti oslobođeni”, pitao ga je odvjetnik obrane, na što je kazao kako nije u njegovoj nadležnosti da o tome odluči.

“Sada kada smo utvrdili da Hrvati nisu optuženi u DR Kongu, niti u Hrvatskoj, a da u Zambiji pred sud nisu izvedeni bilo kakvi dokazi da su postupali loše, tražim od vas sutkinjo da oslobodite osam Hrvata i da im se dopusti da s djecom odu kući u Hrvatsku”, zaključio je odvjetnik obrane.

S druge strane, državni je odvjetnik kazao da unatoč tome postoje čvrsti dokazi da se optužnica ne odbaci, s obzirom na to da su djeca nesumnjivo prebačena iz DR Konga u Zambiju.

Sutkinja u slučaju u četvrtak će stoga odlučiti o idućem koraku. Jedna od opcija je nastavak suđenja ispitivanjem svjedoka obrane, a druga je odbacivanje optužnice te oslobađanje Hrvata i ostalih optuženih.


Komentari