Što se događa, zrak u Zagrebu danas je opasno zagađen: ‘Odvratno je, najrađe bih odselila negdje da mogu’

Ovakva zagađenja zimi su, nažalost, uobičajena (Ilustracija, Foto: CROPIX / Pongračić)

Na internetskoj stranici koja objavljuje podatke o kvaliteti zraka na raznim mjestima u svijetu podaci za Zagreb ove nedjelje nisu dobri.

“Trenutačna koncentracija PM2.5 u Zagrebu je 5.1 puta iznad preporučene granice koju propisuju smjernice za vrijednosti kvalitete zraka tijekom 24 sata date od strane Svjetske zdravstvene organizacije”, piše na stranici Air Quality Index.

Kvaliteta zraka (Foto: Screenshot)

Prema istom portalu, Zagreb je danas najzagađeniji grad u Hrvatskoj. Indeks kvalitete zraka je loš u središtu Zagreba te vrlo loš na području Dugava i Novog Zagreba, rezultat je i očitanja na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj koji vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Nastaju sagorijevanjem goriva

Zabilježene su vrlo velike razine čestica PM 2,5 te PM 10. Što to točno znači? PM2,5 ili fine čestice su, inače, lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen.

Čestice PM 10  su krupnije i također nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Posebno je loše u Novom Zagrebu (Foto: Portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj)

Krupnije čestice zdržavaju se u gornjim dišnim putevima te ih se može izbaciti kihanjem ili kašljanjem, no one sitnije mogu biti puno opasnije jer mogu kroz alveole dospjeti u krvotok, te dugoročno mogu uzrokovati razne respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

Stanovnicima se zato preporuča da nose maske vani, pročišćavaju zrak u unutrašnjosti domova, te da zatvaraju prozora kako bi izbjegli ulazak onečišćenog zraka. Također se preporučuje da izbjegavaju vanjsku rekreaciju.

Zimi je to uobičajeno

Zimi je taloženje ovih čestica i zagađenje zraka uobičajeno, naglasili su ranije priopćenjem iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Svakako treba naglasiti da se radi o povezanosti meteoroloških uvjeta i onečišćenja zraka, odnosno kada nema magle i temperaturne inverzije, onda je kvaliteta zraka prihvatljiva i koncentracije potencijalnih zagađujućih tvari ispod su graničnih vrijednosti emisija”, objasnili su.

IZ ‘ŠTAMPARA’ UMIRUJU JAVNOST Trenutno onečišćenje zraka ne predstavlja veću opasnost

Poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati će se i kvaliteta zraka, ali i dalje se mogu očekivati pojačane koncentracije lebdećih čestica s obzirom na to da smo u sezoni grijanja.

Kako nam javljaju Zagrepčani, zrak je neugodan i smrdi, posebice u Novom Zagrebu i središtu grada. Situacija je nešto bolja na istoku grada i podsljemenskom području.

“Zrak je u Travnom odvratan. Sve smrdi, ne mogu zamisliti da budem vani. Odvratno je, najrađe bih odselila negdje da mogu”, javila nam je jedna čitateljica.


Komentari