Šokirala zagađenost lijepog zagrebačkog trga: U kratkom roku pronašli su ih čak 14 tisuća

Tomislavac, ilustracija: (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Građani u akciji okupljeni u Čisteće medvjediće redovito organiziraju čišćenje javnih gradskih površina poput šuma, parkova, lokacija za rekreacije, pa čak i ispod nadvožnjaka.

Velika akcija čišćenja Medvednice: Preko 250 volontera čistit će za onima koji zagrebačku goru smatraju smetlištem

Ovaj vikend upustili su se u novu kampanju u suradnji s Domagojem Jakopovićem Ribafishom, koji je 2019. pokrenuo RokOtok, a ovaj put “bitku” su poveli protiv opušaka bačenih u okoliš.

U subotu su tako na popularnom “Tomislavcu” u samo dva sata skupljanja njih dvanaestero prikupili više od 14 tisuća opušaka.

Foto: Čisteći medvjedići & RokOtok

Opušci su vjerni neprijatelj

Osim čišćenja, vrijedni volonteri podijelili su i 120 džepnih pepeljarica građanima educirajući ih usput, u razgovoru, o štetnosti bacanja opušaka u okoliš. Dvodnevna aktivnost završila je u nedjelju sinoćnjim lijepljenjem prigodnih plakata po Zagrebu uz poruku: “Ako pušiš – baci opušak u koš, a ne na pod!”

Gradonačelnik Tomašević se pridružio akciji čišćenja okoliša u Sesvetskom Kraljevcu

“Od naših prvih akcija čišćenja opušci su nam vjerni neprijatelj koji nas prati u stopu. Ljudima je nažalost navika, što iz komocije, što iz neznanja, baciti ih na pod ili u mora, rijeke, potoke, pa i u kanalizaciju, misleći pogrešno da su biorazgradivi.

Ovom kampanjom želimo potaknuti naše sugrađane na odgovornije i savjesnije ponašanje: čikovima je uvijek i isključivo mjesto u koševima za smeće”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Foto: Čisteći medvjedići & RokOtok

Završavaju u odvodu

Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je čak 80% odbačeno na krivo mjesto, poručuju Čisteći medvjedići, a to rezultira s čak 4.5 bilijuna opušaka godišnje koji su završili izvan kanti za smeće.

Izvor su štetnih i onečišćujućih tvari u tlu i vodi te je dokazano njihovo toksično djelovanje na različite organizme. Najčešće upotrebljavani filtri su polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv.

Pomoću oborina završavaju u odvodu, tako dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog svoje male mase prenose se i vjetrom.

Foto: Čisteći medvjedići & RokOtok

To je tek početak kampanje

“Upravo onako kako iz vatre izviriše Domaći, tako i mene tijekom plivanja uvijek iznenade opušci. Mali odvratni komadi otpada koji nikoga nisu razveselili, a toliko poružnjuju i zagušuju naš planet, jednostavno trebaju svoje mjesto naći u košu za smeće, a nikako na plažama ni u prirodi. U to ime, u kantu ž njime!”, izjavio je Ribafish.

‘TO SU VAM ONI KAJ JEFTINO ČISTE TAVANE I PODRUME’ Glomazni otpad završava u srcu Medvednice: ‘Oni si iz tog smeća uzmu kaj im treba, a ostalo…’

Ovo je, kažu obojica, tek početak kampanje protiv bacanja opušaka u okoliš te pozivaju sve da im se pridruže na njihovim akcijama čišćenja.

One se održavaju gotovo svaki vikend, a o njima se može više pročitati na društvenim mrežama Čistećih medvjedića i RokOtoka. Čisto, čisto!


Komentari