Seizmolog Kuk o novim zagrebačkim potresima: ‘Tijekom noći ih je bilo više od deset’

Krešimir Kuk. (Foto: Screenshot)

U noći sa srijede na četvrtak nova podrhtavanja tla probudila su brojne Zagrepčane.  Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva slaba potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 01 sat i 55 minuta magnitude 1.9 i drugi tri minute kasnije, u 1 sat i 58 min, magnitude 2.8 prema Richteru, a procijenjeni intenzitet u epicentru II-III stupnja EMS, odnosno III-IV stupnja EMS.

O novim potresima razgovarali smo sa seizmologom Krešimirom Kukom koji je otkrio kako je bila riječ o cijeloj seriji potresa.

“Nakon ova dva bilo je još niz slabijih potresa. Osjetilo ih je samo manji broj ljudi. Bilo ih je desetak ukupno, možda i koji više”, otkrio je Kuk.

Sezimološka služba javila detalje noćnih potresa u Zagrebu, ljudi se prepali: ‘Cijela kuća je podrhtavala’

“Sve je uobičajeno”

Ističe kako je to sve uobičajeno.

“Možemo govoriti o slaboj seriji potresa koja je zabilježena. Radi se o području koje je bilo aktivno prijašnjih područja i veliki broj potresa se dogodio na tom području ukupno. U posljednje vrijeme bilježimo izolirane pojedinačne potrese unazad nekoliko tjedana pa i mjesec do dva. Valja naglasiti da se radi o slabim potresima koji su se osjetili u užem epicentralnom području.”

Potres (Foto: EMSC)

“To ne možemo definirati”

Mnoge su kuće na području na kojem se dogodila serija potresa načete od onog jakog zagrebačkog potresa i u različitim stanjima.

“Kuće su u svakakvima stanjima. Od onih koje su u vrlo lošim stanjima koje bi i slabiji potres mogao još veća oštećenja izazvati do onih koje nisu tako jako stradale, ali su ipak oštećene. Nije moguće definirati jačinu potresa pa reći takav bi potres izazvao štete zbog toga što imamo čitav spektar oštećenja. Generalno ovakvi potresi su preslabi da bi izazivali štete”, zaključio je Kuk.

 


Komentari