Šef svom radniku postavio sumanuti uvjet: ‘Odmah ga prijavi inspekciji i izvuci pare’

Radnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nerijetko šefovi žele da njihovi radnici žive jedino za svoj posao, ali nerealni zahtjevi posebno dođu do apsurda kada se radniku prigovara iako se vrlo uzorno odnosi prema svojim radnim dužnostima.

Tako hrvatskim Redditom kruži objava jednog korisnika ovog poznatog internetskog foruma koji se požalio na prozivke šefa.

Šef ima trik s kavom: Tko ne prođe ovaj test, neće dobiti posao

Redditovac radi u jednom tvorničkom pogonu gdje je radno vrijeme od 6 do 14 sati te ga je poslovođa pozvao u ured na razgovor sa šefom pogona.

“Predstavili su mi evidenciju mojih dolazaka na posao tijekom 10. i 11. mjeseca. Primijetili su da dolazim na posao u razdoblju od 05:54 do 05:56, što su istaknuli kao problem, tvrdeći da dolazim prekasno. Međutim, ja ne vidim problem u tome jer se moje radno vrijeme započinje tek u 6 sati”, požalio se autor internetske objave.


Bitno je na posao doći na vrijeme, ilustracija (Dragan Matić / Cropix)

Suočen s ovim pritužbama svojim je nadređenima istaknuo da je u 6 ujutro svakog dana bio na radnom mjestu i prijavljen na svom računalu.

Osim što je sve zadane kvote ispunio do 13 sati, istaknuo je i da često pomaže svojim kolegama, a radno mjesto, sukladno pravilima, ne napušta dok ne otkuca 14 sati.

“Unatoč tome, šef pogona kaže da bih trebao dolaziti najkasnije u 05:45. Međutim, s obzirom na to da mi trebaju svega dva minute da se presvučem i stignem do radnog mjesta, ne vidim razlog za tako rani dolazak.

Kaj da gore u garderobi radim tih extra 10 minuta kaj sam došao? Sigurno neću početi radit prije 6 pošto nisam plaćen da radim prije radnog vremena”, prepričavao je dalje Redditovac.

Radnik, zavarivač, ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Prijavi inspekciji rada’

Kako je nastavio dalje Redditovac, šef mu je poručio da je “na tankom ledu” te ima mjesec dana da ispravi svoj dolazak na posao. Pritom mu je rekao da je i neškolovan i da će, ukoliko se problem ne ispravi, to reflektirati na plaći, na što je radnik izašao iz ureda i nastavio raditi svoje dužnosti.

“Sada mene boli briga, neka mi prijeti, nek si nađu zamjenu za mene. “Ja već tri godine gore radim i imao sam puno novih radnika na edukaciji i znam posao dobro tako da radi takve gluposti neću dobit otkaz ni ne mogu, jer ja ne vidim kaj ja krivo radim. Ali eto. Samo da mi se živci piju”, ustvrdio je Redditovac pitajući druge korisnike na forumu za njihovo mišljenje o cijeloj situaciji.

Bolna ispovijest o radu u inozemstvu: ‘Šef prigovara za svaki odlazak na WC ili cigaretu’

Što je tražio, to je i dobio, uz prijedloge ali i nagađanja zašto se šefovi tako ponašaju.

“Prijavi inspekciji rada”, “Vjerojatno traže nekoga za otkaz i umjesto da gledaju tko je najgori radnik gledaju tko nije poslušan”, “Reci okej, budem se popravio i radi dalje po starom”, neki su od odgovora koje je ova objava dobila.

Svaki problem sa šefom je podložan prijavi radnika, ilustracija (Foto: Unsplash)

Neki smatraju da je u ovakvim slučajevima najbitniji papirnati trag.

“Traži napismeno da ti da i ako da, dolazi ranije i udaraj prekovremene. Nije to nikakva para, ali će mu knjigovodstvo j***t  sve od do. I da, ako postoje ljudski resursi, prijavi odmah, jer ako se bilo što dogodi, možeš izvući dobre novce”, savjetovao je jedan sudionik rasprave.

Međutim, ne dijeli svi takav optimizam zbog vlastitih negativnih iskustava.

“I što misliš da će biti onda? Inspekcija može naći nepravilnosti i to ništa neće značiti. ako sud oslobodi poslodavca (tako je bilo u mojem slučaju). Ipak je sudstvo korumpirano i takvi se oslobađaju za 5 do 10 tisuća eura”, zaključio je jedan Redditovac.


Komentari