‘SAMO ŠTO VAS NE PREGAZE’ Preko reda se najčešće pušta trudnice, majke s djecom i invalide: ‘Penzioneri su selektivno nemoćni’

Gužva u Petrinjskoj (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Gužve, redovi i višesatno čekanje dio su birokracije i neizbježna sastavnica života. Nerijetko se nađemo u situaciji da nas netko potapša po ramenu i zamoli da ga propustimo. Jedan ne tako pristojan slučaj proživjela je korisnica Reddita.

‘NISAM DALA PAPIR’ Žena odbila pustiti umirovljenika preko reda pa ostala u šoku: ‘Uvijek mora biti taj jedan penzić koji si zabrije da je poseban’

U MUP-u u Petrinjskoj stariji ju je muškarac pitao bi li se htjela s njime zamijeniti za papirić, jer njen je broj bio manji od njegova. Kad je to odbila, krenuo ju je vrijeđati. Žena se osjećala pomalo krivo i razmišljala ima li gospodin kakve boljke zbog kojih je tražio prednost u redu. Ipak, građani je uvjeravaju kako je to čest slučaj, te njihove molbe nemaju veze ni sa čim osim željom da ranije stignu pred šalter.

Stoga, naše smo čitatelje upitali koga su uvijek spremni pustiti preko reda. Nepisano je pravilo da se sjedalo u javnom prijevozu ustupi trudnici, teže pokretnoj ili staroj osobi. To se uvriježilo i u redovima, bilo to u banci, kod liječnika ili u trgovini.

“Trudnicu i roditelje s malom djecom, invalide i teško pokretne starije ljude i bilo koga tko ima jednu ili dvije stvari, a ja puna kolica”, navodi Zagrepčanka.

Trudnice i mame s djecom, ali uvijek i gdje god. Još pogotovo ako dijete plače…”, iskren je njen sugrađanin.


“Trudnice i roditelje s malom decom. Naravno i ako je neko sa štapom ili sličnim pomagalom. Penzionere, a naročito penzionerke, nikad. Da pojasnim, i sama sam penzionerka. Oni su selektivno nemoćni. Kada se nešto dijeli ili pri ulasku u autobus, ima da vas pregaze. A ako slučajno sjedite, a oni stoje, e onda jadničci drhtulje”, otkriva svoje mišljenje temeljeno na iskustvu jedna zagrebačka umirovljenica.

“Trudnicu, mame s malom djecom obavezno, i starije… Al’ ove zadnje samo ak su pristojni, jer ima živih užasa…”, priznaje jedna žena u komentaru.

Poneki građani svoje poštovanje prema radničkoj klasi iskazuju tako što im daju prednost u redu. “Roditelje s malom djecom, trudnice, a kad u dućanu radnik u kombinezonu drži sok, parizer i četvrt kruha, a ja puna kolica, onda rado i njega”, nabraja stanovnik metropole koga propušta.

Dok neki ljudi pristojno zamole da ih se pusti, neki to pokušaju “na silu”. Ova čitateljica ima razrađenu taktiku za njih. “K’o me pita, pustim. K’o se pravi grbav i samo se uguzi, tak ga osramotim da mu više u životu ne bu palo pregurat se”, napisala je.

“Samo onoga tko lijepo i pristojno pita, nije bitno jel klinac, starac, invalid ili bilo tko”, zaključuje Zagrepčanka.


Komentari