Munjevito širenje opasnog hripavca i to najviše u Zagrebu: ‘Dovoljno je da u razredu samo jedan kihne’

Hripavac najčešće napada djecu (Foto: Pixabay)

Preko 1400 slučajeva zaraze hripavcem zabilježeno je u Hrvatskoj ovoga petka, a kako doznaje Hina od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, među njima je i 45 beba starosti do godine dana.

Najviše oboljelih je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od sutra počinje testiranje na hripavac. Evo kako će raditi drive in na Štamparu

“Najviše je oboljelih u školskoj dobi, od 10 do 19 godina. Ima i mlađih, ali manje”, navela je za Hinu dežurna epidemiologinja Iva Pem Novosel, navodeći da je među oboljelim bebama, većina necijepljena.

Ranije su epidemiolozi upozorili da je epidemija u uzlaznoj fazi pa se može očekivati i daljnji porast oboljelih, a u četvrtak je oboljelo 1230 osoba.


Drive-in testiranje, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Potrebno se cijepiti

U petak je u Zagrebu otvoreno i drive-in testiranje na hripavac i Covid-19, a ravnatelj NZJZ-a “Andrija Štampar”, Branko Kolarić, pojasnio je za Večernji list zbog čega je otvoren samo jedan punkt za takvu vrstu testiranja, gdje ljudi mogu doći jedino po uputi liječnika, ali ne i na osobni zahtjev.

“Testiranje se radi samo na jednom mjestu zbog PCR aparata kojeg imamo samo na jednom mjestu. Naravno, i obiteljski liječnici i pedijatri bi mogli uzet bris i poslati, mi ćemo rado obaviti testiranje iz toga”, naveo je Kolarić.

Ravnatelj Štampara dramatično upozorio na Hripavac: ‘Oči vam se izbeče, napadi su jako iscrpljujući’

Kao što  je i ranije rekao za Zagreb.info, ponovio je da je bolest najopasnija za djecu te je karakterizira snažni kašalj čiji napadaj jako iscrpi osobu i traje po minutu. K tome je i izrazito zarazna.

“Ako jedan kihne, to se cijeli razred može zaraziti koliko je hripavac zarazan”, upozorio je Kolarić.

Podsjetio je i da se u godišnje zabilježi oko 50 ili 70 pa do 100 slučajeva hripavca, a za ovu je epidemiju krivac jasan.

Mjerodavni pozivaju na cijepljenje
(Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

“Zbog pada cijepljenosti se događaju ovakve epidemije. Sada je na razini Hrvatske 88 posto djece procijepljeno. Da bismo spriječili epidemije, trebalo bi ih biti 95, 96 posto”, poručio je Kolarić za Večernji list.


Komentari