PUHOVSKI: Pernar bi bio jak kandidat za Zagreb, no protiv Bandića šanse ima samo jedna osoba u idućem scenariju

Utrka za gradonačelničku fotelju sve je napetija.

Lokalni izbori su pred vratima, a utrka za onu najbitniju, gradonačelničku fotelju Grada Zagreba sve je napetija. Mrak Taritaš predstavlja svoj program, Sandra Švaljek se zaplela u rodbinsko i kumsko zapošljavanje, dok SDP pokušava rješiti goruće probleme i sačuvati dosadašnja partnerstva. HDZ još uvijek nije zakoračio u kampanju, a Milan Bandić poseže za svojim vječitim adutom- lobiranjem među običnim pukom i “delanjem” uoči lokalnih izbora.

>>>MRAK-TARITAŠ ZAPOČELA KAMPANJU: Želi smanjiti prirez i izgraditi mostove, a snijeg neće jesti

Uzavreloj predizbornoj utrci, po svemu sudeći, pridružit će se i nova politička zvijezda- Ivan Pernar. Iako mnogi sumnjaju u njegove šanse, Pernar je iznimno jak kandidat, tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski.

“On može dobiti 10%, nedovoljno da pobjedi, no dovoljno da nekoga drugog ošteti. Samo je pitanje komu će uzimati glasove. U ovom trenutku on više uzima opoziciji, ali u Zagrebu je dosta nejasno tko je tu opozicija. On može biti dosta jak kandidat, no što više kandidata to bolje za Bandića.”, kaže Puhovski dodajući da Pernar nije upućen u događanja u gradu Zagrebu, no ima neko opće znanje koje povezuje sa svojim stranačkim programom, očekivano.

Bernardić ne čini uslugu SDP-u, dapače njegova kandidatura bila bi pogubna za ovu stranku. Ipak, neki drugi kandidat iz njihovih redova, bio bi dobar izbor, unatoč gotovo nikakvim šansama naspram aktualnog gradonačelnika.

“Bernardić ne može biti gradonačelnik Grada Zagreba, unatoč svojim željama. On mora težiti tome da bude premijer. Zagreb je izrazito nepopularan u ostatku Hrvatske i bude li Bernardić i dalje inzistirao na svojoj kandidaturi, mogao bi proći kao Bandić na parlemantarnim izborima. Loše.”, objašnjava Puhovski.

Samo jedna osoba mogla bi imati šanse

Međutim, Milan Bandić je još uvijek najjači kandidat za ovu atraktivnu poziciju. S druge strane, Anka Mrak Taritaš je jako dobra kandidatkinja, s dobrim programom, kaže Puhovski, no njena stranka je preslaba. Mrak Taritaš bi se morala emancipirati od stranke i podršku potražiti negdje drugdje. No, idući scenarij osigurao bi joj jako velike šanse u ovoj utrci.

“Anka je jako dobra kandidatkinja, s dobrim rpogramom. No HNS je preslab i pokazao se dosta lošom strankom na nacionalnom nivou. Kada bi se emancipirala od stranke, ostaje bez elementarne podloge. No, ima šanse kada bi ju podržali i HNS i SDP. To bi značilo  da SDP pristaje da bude mlađi partner mlađem partneru, što nije vjerojatno.”, misli Puhovski.

>>>POTENCIJALNA GRADONAČELNICA: Sandra Švaljek skriva neugodnu aferu, a podržava ju i omraženi političar?

Sandra Švaljek, s druge strane, potpuno se izgubila u ovoj utrci. Osim što se zapetaljala u rodbinsko zapošljavanje, uslugu joj nije učinio niti njen partner- HSLS, čija podrška joj ne ide na ruku.

“Podržava ju jedna izuzetno slaba stranka. Uostalom svojim inzistiranjem na rođačkom zapošljavanju, Švaljek je naletila na minu koju je sama postavila zapošljavanjem svojeg muža. Podrška HSLS svakako joj nije pojas za spasavanje.”, kritičan je Puhovski.

Lokalni izbori čekaju nas u svibnju. Situacija je sve napetija, a odnosi u ovoj borbi počeli su se kristalizirati. Ipak, treba računati i na kandidata iz redova Mosta-a, kao i HDZ-ovog aduta. Ove dvije stranke bi nas mogle iznenaditi.

>>>I ON BI NA ČELO GRADA: Pernar bi mogao biti novi kandidat u utrci za gradonačelniko mjesto

>>>BANDIĆ ‘NAPADA’: Najavio kandidature za predsjedničke i lokalne izbore


Komentari