PRIJETIO DA ĆE POSTATI NOVI KOSTA K.! Učenik sa željeznom šipkom uletio u učionicu osnovne škole, intervenirala policija

Novac ipak mora biti vraćen roditeljima (Foto: Unsplash)

Opći kaos nastao je u Osnovnoj školi Strožanac u Podstrani u splitsko-dalmatinskoj županiji, a razlog je problematično ponašanje jednog učenika. Naime danas se 27 od 28 učenika jednog od razreda osnovne škole nije pojavilo na nastavi zbog toga, piše Dalmatinski portal.

Nezadovoljni roditelji tvrde kako njihova djeca zbog tog učenika trpe strah, mučnine, glavobolje i nesanice. Također, optužuju ravnateljicu Žanu Prizmić i stručne službe za izostanak hitne reakcije.

Djelatnica škole je za Dalmatinski ispričala kako su problemi u ponašanju kod tog dječaka prisutni već duže vrijeme. 20. ožujka ove godine je dječak prebačen u drugi razred jer kontinuirano ometa nastavu i sklon je nasilnim ispadima. Situacija je eskalirala prošli četvrtak na satu njemačkog jezika.

“Učenik je stigao sa željeznom šipkom u učionicu i zaprijetio da će biti novi Kosta K. Razrednica je za incident saznala tek u petak, i to od majke djeteta koje je svemu svjedočilo. Nazvala je u tom trenutku policiju. Intervenirali su policijski službenici u civilu, oduzeli mu šipku i predali je školi do dolaska roditelja”, kazala je djelatnica škole.

Tvrdi kako je podnesena kaznena prijava DORH-u. Dalmatinski neslužbeno doznaje da je ravnateljica uručila razrednici opomenu pred otkaz jer je pozvala policiju. Izvori iz škole su potvrdili kako se ravnateljica pri donošenju odluke pozvala na tvrdnje asistentice u nastavi koja je drugačije doživjela incident.

Nezadovoljni roditelji su poručili kako žele da im djeca budu sigurna u školi i da im se omogući nesmetano praćenje nastave. “Situacija u kojoj dijete maše metalnom šipkom u razredu i prijeti nasiljem alarmantna je i ne želimo čekati sljedeći prekršaj, koji bi se mogao pokazati fatalnim. Ako možda i ne misli ozbiljno, postoji mogućnost da nekog slučajno ozlijedi ili samog sebe”, naglasili su.


“Škola radi velik propust prikrivanjem vršnjačkog nasilja. Djeca trpe strašne stvari. Je li itko dobio psihološku pomoć? Ponajprije, kakvo je uopće rješenje bilo prebaciti dječaka u drugi razred? Iščupan je iz svoje sredine, odvojen od prijatelja. Samo se šalje stručnim službama, no što one rade? Ako se u ovoj školi ne mogu kvalitetno nositi s problemom, što ga ne pošalju u onu koja može”, ispričala je majka jednog učenika.

Dalmatinski je kontaktirao ravnateljicu Prizmić kako bi dobio njezin komentar na cjelokupnu situaciju. Ravnateljica je u odgovoru navela koje je sve mjere škola poduzela te dodala kako se ne slaže s postupkom roditelja.

“Škola je upoznata sa svim događanjima i poduzela je sve zakonom propisane radnje u vezi istih. Sve nadležne službe upoznate su i uključene u međusobnu suradnju i rješavanje kako drugih tako i ove situacije.

Škola provodi Školski preventivni program u svim razredima  u svrhu prevencije vršnjačkog nasilja. Smatramo postupak roditelja neutemeljenim jer je naša škola sigurno okruženje za sve učenike”, odgovorila je ravnateljica.


Komentari