Prijavljuju korupciju, ali bez rezultata: ‘Ona mora funkcionirati kao vurica, od početka!’

Građani u Zagrebu (Foto: Bruno Konjevic/CROPIX)

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek ukazao je na potencijalno veliki problem u borbi s korupcijom. Naime, ističe da antikorupcijska platforma Zviždač, alat u borbi s korupcijom u Zagrebu, ne funkcionira.

“Zviždači zvižde, a nitko ih ne čuje! Javilo mi se više građanki, građana i zaposlenika gradskih poduzeća koji su od kraja listopada prošle godine do danas putem platforme Zviždač prijavili nepravilnosti, sumnje na korupciju. Minimalno su očekivali što je bilo obećano, da će dobivati povratne informacije o njihovu predmetu, imati otvorenu komunikaciju s ljudima koji rade u sustavu platforme. Ovakva platforma mora funkcionirati k’o vurica, od početka!”, objašnjava Petek.

Zaključuje da u slučaju ako građani izgube povjerenje, prestati će s korištenjem platforme. Podsjetimo, antikorupcijska platforma ZG Zviždač namijenjena je zaštiti javnog interesa od nesavjesnog i nezakonitog upravljanja i raspolaganja javnim dobrima.

Prijave su važne

Antikorupcijska platforma Grada Zagreba predstavljena je u listopadu prošle godine. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tada je poručio kako je to još jedan korak u borbi protiv korupcije u Zagrebu.

Podsjetimo, softver antikorupcijske platforme sličan je softveru koji koriste mnoge druge europske metropole jer je ključno da on bude dostupan, lako razumljiv i prilagođen. Zviždači mogu biti njihovi zaposlenici i građani, koji platformu mogu koristiti i anonimno.


Prijavu o nepravilnostima mogu podnijeti svi koji imaju saznanja o tome da zaposlenici gradske uprave, ustanova i trgovačkih društava Grada Zagreba krše propise. Također, u platformi se ne obrađuju upiti, prijedlozi, predstavke i općenite pritužbe.

Odzvonilo je korupciji u gradskim tvrtkama: Predstavljen novi softver za zviždače


Komentari