Prevarena i posramljena studentica iz Zagreba: ‘Kada mi je blagajnik to rekao, krenule su mi suze’

Blagajnik na benzinskoj otkrio lažne novčanice (Foto: Željko Hajdinjak /CROPIX)

Šokiran situacijom koja mu se nedavno dogodila na jednom zagrebačkom bankomatu, mladi student, rodom iz Dubrovnika, odlučio je javno podijeliti svoju priču, ali i upozoriti ostale građane na vrlo neugodan događaj.

DOŽIVJELI SRAMOTU S EUROM! Na blagajni su otkrili još jedan problem s novom valutom: ‘Skoro su policiju zvale jer sam htio…’

Neugodnost na benzinskoj

“Dakle moja cura je neki dan na Savici na bankomatu Zagrebačke banke digla oko 200 eura. Taman se spremala kući u Dubrovnik i trebali su joj novci za put. Stala je na jednoj benzinskoj na autoputu kupiti si kavu i nešto za pojesti i prilikom plaćanja blagajnik joj je rekao da nažalost se može primiti novčanicu od 50 eura jer je lažna”, započeo je svoju priču naš sugovornik te nastavio.

“Blagajnik je još jednom je provjerio na onom uređaju za provjeravanje novčanica. Ponovno je pokazao da je novčanica krivotvorena. Platila je na kraju s karticom, ali me je ubrzo nazvala i rekla kako je ‘umrla’ od srama i da su joj krenule suze. Baš joj je bilo neugodno jer ispada kao da je ona neka prevarantica, a platila je isključivo tim novcima s bankomata. Baš smo se šokirali da se tako nešto može dogoditi”, zaključio je mladi student.

Novac, ilustracija (Foto: Unsplash)

Certificirani EU strojevi

Na upit o ovoj problematici, iz Zagrebačke banke odgovaraju kako se na navedenom području nalaze tri njihova bankomata, te se radi o certificiranim strojevima koji se nalaze na listi Europske središnje banke. Strojevi odmah izdvajaju novčanice sa sumnjom na krivotvorinu te ih šalju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku, koja je jedina ovlaštena za procjenu autentičnosti.


“Građani prvenstveno trebaju obratiti pozornost da im netko u postupku plaćanja ne zamijeni njihovu novčanicu koju su zaprimili iz bankomata. Ako im djelatnik na prodajnom mjestu ipak sugerira da novčanica nije autentična, predlažemo da ju u što kraćem roku dostave u poslovnu banku sa čijeg uređaja su izvršili isplatu kako bi se napravile sve potrebne provjere.

Željeli bismo naglasiti kako se klijentica uvijek može javiti našim bankarima te nam ustupiti informaciju na kojem je bankomatu, u koje vrijeme te koliki iznos podigla kako bi se izvršila analiza, te kako bi se novčanica predala na vještačenje u HNB”; upozorili su iz Zagrebačke banke, a o navedenom slučaju oglasili su se iz Hrvatske narodne banke.

Nije ništa sumnjao dok je uzimao kusur: ‘Zašto pobogu hoćeš nositi keš sa sobom i ići na bankomat svakih par dana’

Jednostavna metoda provjere

“Podsjećamo kako je krivotvorene novčanice relativno lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu metodu “OSJETI – POGLEDAJ – NAKRENI – PROVJERI.

Točnije, novčanicu treba pogledati prema svijetlu te provjeriti ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom. Također, papir posjeduje karakteristična svojstva: šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje.

Kako bi se građani educirali o gotovom novca eura Hrvatska narodna banka je na svojoj internetskoj stranici organizirala i ‘Euro edukaciju’ koja je namijenjena javnosti i maloprodaji. Edukaciji se može pristupiti putem poveznice https://euro-edukacija.hnb.hr/, bez prijave i naknade”, objasnili su iz Hrvatske narodne banke.


Komentari