POPUŠTANJE MJERA ZA STARAČKE DOMOVE? Epidemiolog Branko Kolarić komentira situaciju

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Korisnicima staračkih domova bit će olakšane mjere. Nakon poboljšanja epidemiološke situacije, predloženo je da se procijepljenima i onima koji su preboljeli koronu dopuste posjeti.

“Jučer smo imali sastanak povjerenstva na kojem je predloženo da osobama u domovima za starije i nemoćne koje su procijepljene ili su preboljele virus dopuste posjeti. Tu skupinu ljudi smo uspjeli procijepiti u visokom postotku i drago mi je što će se oni moći vratiti normalnijem životu”, poručio je epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić za N1.

Tvrdi da su stariji prioritetna skupina i da ih je bilo moguće cijepiti u visokom postotku unatoč nedostatku cjepiva. S cijepljenjem starijih koji nisu u institucijama kreću kad dobiju nove doze cjepiva.

“Posjete će biti dozvoljene svima osim onih koji su akutno bolesni ili u stacionaru. Procijepljenost je negdje 50, negdje 60, a negdje čak i do 70 posto”, kaže Kolarić.

Osim staračkih domova, Kolarić je komentirao i trenutnu situaciju s brojem zaraženih, te nove sojeve virusa.

“Mi smo jako zadovoljni i govorimo da su mjere dale učinka pa se smanjuje broj zaraženih, ali konačno ove brojeve do kojih smo došli, a to je 700-800 dnevno, to je još uvijek puno. Novi sojevi koji se šire među djecom se šire brže, što nas zabrinjava”, izjavio je.

Dotaknuo se i teme sekvencioniranja novih sojeva virusa.

“Mi smo uveli neka ograničenja što se tiče putnika iz zemlja u kojem ima novih sojeva. Sastanak je bio prije nekoliko dana. Detekcija novih sojeva se već radi, ali počet će se raditi na većem broju sljedećih dana. Na ovim postojećim PCR aparatima će se raditi sekvencioniranje novih sojeva”, izjavio je Kolarić.


Komentari