Policija upozorava: Korištenje neispravnih dimnjaka može imati smrtnu posljedicu za ukućane

Policija upozorava na ispravno korištnje dimnjaka (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura, odnosno u sezoni grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, dolazi do opasnosti od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO), a time i do ugrožavanja ljudskih života i većih materijalnih šteta. Policijska uprava zagrebačka upozorava kako korištenje neispravnih ili neodrživih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtnu posljedicu za ukućane koji često nisu ni svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti.

Savjeti policije (FOTO: Policijska uprava zagrebačka)

Prepustite brigu o grijanju stručnim osobama

Kako biste smanjili mogućnost takvih tragičnih događaja i kako bi ova sezona grijanja prošla bez poteškoća, policija građanima daje jednostavne, ali ključne savjete i preporuke.

Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje. Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler, kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć.

Policija o najvećoj kripto prevari: ‘Oštećeno preko 800 građana u vrijednosti 18 i pol milijuna eura’

Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara  da vam pregleda dimnjak. Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima. Zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija  za  uporabu.

Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin i nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

Simptomi trovanja ugljičnim monoksidom (FOTO: Policijska uprava zagrebačka)

Pozovite dimnjačara

Ako dimnjak ”ne vuče” dobro, pozovite dimnjačara.

Ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega, opet pozovite dimnjačara.

Akcija na autocesti prema Zagrebu: Policajac uskočio u kombi prije prevrtanja, žena preminula

Kada se u prostoriji glatke površine vlaže, moguće je da se radi o povratu dimnih plinova. Ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom.


Komentari