Pitali smo branitelje jesu li ih neprijatelji štedjeli za vrijeme blagdana: ‘Ne da nije bilo primirja, nego je tih dana ‘rokanje’ bilo puno intenzivnije’

domovinskirat.hr

Za vrijeme Domovinskog rata, po hrvatskim bojišnicama, selima i gradovima oko kojih su se vodile bitke – kršile su se sve moguće konvencije, a ratna pravila određena Ženevskom konvencijom, u praksi nisu imala nikakvu vrijednost. Iako je bilo za očekivati da se oružje utiša barem za vrijeme vjerskih blagdana, u zaraćenoj Hrvatskoj to nije bio slučaj:

Nindža: “Rokali su nas još intenzivnije”

“Ne da nije bilo primirja, nego je tih dana ‘rokanje’ bilo puno intenzivnije. Bespredmetno je općenito pričati o potpisanim primirjima, mi hrvatski branitelji znali smo da ne možemo računati na to da će neprijatelj ispoštivati sporazum. A posebno ova neslužbena primirja u vrijeme blagdana. Dapače, samo su čekali veliki katolički blagdan da nas još snažnije napadaju”, kaže Ivica Šafarić Nindža, bivši pripadnik Crnih mambi.

Da je jednaka situacija tijekom Domovinskog rata bila i na Banovini, svjedoči hrvatski branitelj Ivo Vranić:

“Po Banovini su neprekidno tamburali”

“Niti govora… Nikada nisu poštivali prekid vatre, nama su u Sunji upravo tijekom potpisanog primirja poginula petorica branitelja. A što se tiče blagdana – to im je bilo posebno zadovoljstvo. Za Uskrse i Božiće su po Komarevu i Sunji neprekidno ‘tamburali’”, kaže ovaj branitelj s Banovine.

Da se teritorijalni rat vrlo brzo pretvorio u vjerski, osim raketiranja, pucanja i ubijanja u vrijeme katoličkih blagdana, neprijateljska vojska pokazala je i rušenjem vjerskih objekata, crkvi i samostana.

U agresiji su razrušili 1450 crkava i samostana te ostalih sakralnih objekata, od kojih su njih 800 potpuno srušili i oštetili (crkva sv. Franje Ksaverskog u Gornjem Viduševcu, crkva sv. Jakova u Vrpolju kraj Knina, župna crkva u Smilčiću i brojne druge). Banovina je, što se rušenja sakralnih objekata tiče, bila pod posebnim udarom. U tom području, crkve su srušene u vrlo kratkom vremenu, od kraja mjeseca lipnja pa do listopada 1991. godine: Glina 26. lipnja, Viduševac 16. srpnja, Maja 19. srpnja, Čuntić 26. srpnja, Gvozdansko 3. kolovoza, Divuša 3. kolovoza, Hrastovica 25. kolovoza, Mala Solina početkom rujna,  Hrvatska Dubica 11. rujna, Hrvatska Kostajnica sredinom rujna, Topusko 24. rujna, Gora početkom listopada, Bučica 4. listopada, Lasinja 17. listopada, Petrinja rujan 1991 i 18. ožujka 1992.



Komentari