OVIH RADNIKA NAJVIŠE NEDOSTAJE: Pogledajte kojih je pet zanimanja najtraženije u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) je objavio indeks slobodnih radnih mjesta za rujan, odnosno OVI indeks. Kako otkriva indeks, potražvanja za radncima u rujnu bila je snažna, a pet je najtraženijih zanimanja.

Tako se najviše tražilo prodavače, konobare, učitelje, skladištare i knjigovođe, a 48,5 posto oglasa nudilo je ugovor na određeno, dok ih je 42 posto nudilo radnicima ugovor na neodređeno.

“U skladu s kretanjima na tržištu rada zadnjih godinu i pol dana, OVI indeks ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna. U usporedbi s rujnom 2021. godine te rujnom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji rujanski OVI pokazuje za 13,7 i 26,6 posto snažniju potražnju za radom”, stoji u priopćenju EIZ-a.

Slično se može zaključiti i iz tromjesečnih podataka, pa se tako u trećem kvartalu ove godine tražilo se 9,9 i 31,2 posto više radnika nego što je slučaj bio u trećem kvartalu 2021. i 2019. godine.

Zanimljivo je i da sve više poslodavaca spominje mogućnost rada od doma. Sličan trend rasta primjećuje se i s oglasima za umirovljenike, kojih je u rujnu ove godine bilo tri posto, a prošle godine u istom periodu 2,5 posto.



Komentari