ODZVONILO VARANJU POTROŠAČA! Europski parlament usvojio važnu direktivu

Foto: Facebook/ Parlement Européen - Strasbourg

Na današnjoj sjednici Europskog parlamenta i formalno je prihvaćena Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije, prenosi N1.

“To je rezultat šest godina uvjeravanja, istraživanja, izvješća i preporuka. Nitko više neće moći tvrditi da primjerice Hrvati ili Bugari baš eto žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošije kvalitete”, rekla je u govoru na plenarnoj sjednici hrvatska zastupnica Biljana Borzan za koju ova direktiva predstavlja i svojevrsni osobni uspjeh.

         

Ona je, naime, još početkom mandata otvorila ovo pitanje te provela prvo istraživanje za hrvatsko i njemačko tržište kojim je dokazala da je trećina proizvoda na našem tržištu niže kvalitete, a često skuplja.

“Za milijune građana Europske unije ovo je iznimno emotivna tema jer smo se osjećali kao građani drugog reda, i to s pravom! Ovim zakonom Parlament pokazuje da nema podjele na istok i zapad i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!”, kazala je Borzan.

Dodala je i da će se dvije godine nakon stupanja direktive na snagu ponovno raditi analiza tržišta i provjeriti je li potrebno još nadopuniti zabrane “kako se proizvođači ne bi domislili novih načina za varanje potrošača”.


Komentari