OD VRAĆANJA KOLEGA NA POSAO DO 11 ZAHTJEVA! Kako je došlo do pobune u Čistoći i što je do sada postignuto: ‘Moj potpis stoji na tome’

Gradonačelnik predstavlja nove spremnike za otpad (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Sama najava uvođenja novog modela odvajanja otpada u Zagrebu izazvala je velik interes javnosti i brojni su se pitali kako će u praksi izgledati primjena, no s prvim danom listopada prošle godine, model je malo po malo zaživio.

Nedugo zatim, nepuna dva mjeseca, odnosno početkom prosinca prošle godine, radnici Čistoće su organizirali prosvjed kojim su željeli poručiti kako imaju manje plaće od ostatka zaposlenika Holdinga.

“Više od 50 posto radnika je tražilo da se pristupi pregovaranju o izjednačavanju koeficijenata jer smo najmanje plaćeni u odnosu na druge radnike. Na naš poziv se nisu odazvali i nisu sjeli s nama za stol, ovo je jedini način da završimo priču. Očekujemo da sjednemo za stol”, poručili su tada.

(FOTO/VIDEO) PROSVJED DJELATNIKA ČISTOĆE: ‘Nisu sjeli s nama za stol. Ako ne ispune zahtjeve, za Božić stajemo svi’

“Mi želimo biti na usluzi građana, želimo da se sustav osposobi. I evo radnici nakon ovoga, sjest će u svoje kamione i nastaviti s radom”, rekao je tada Zdravko Stoilković glavni povjerenik za Čistoću iz Samostalnog sindikata radnika.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

No, ovaj puta radnici nisu sjeli u kamion već su nastavili štrajk. Povod svemu je bio najavljeni otkaz trojici zaposlenika koji su snimljeni početkom mjeseca kako su spremnike s različitim vrstama otpada praznili u isto vozilo.

U ponedjeljak ujutro su stoga ujutro u 6 sati, prije početka prve smjene, odbili izaći na ulice i u Radničkoj stali na ulaz. Zahtijevali su tada da se njihove kolege vrate na radna mjesta. Sindikalni čelnici su tada sjeli za stol s upravom, no nezadovoljstvo radnika bilo je sve veće i u trenutku kad su čelnici došli prenijeti poruku sa sastanka, radnici su im poručili da traže veće koeficijente.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

U svojim su zahtjevima ustrajali sve do četvrtka, a zagrebačke su ulice postale zatrpane smećem. U četvrtak ujutro počelo se odvoziti smeće na mjestima poput bolnica, vrtića i škola, a očišćen je i glavni gradski trg.

(VIDEO) U CENTRU GRADA ODVOZE SMEĆE: Štrajk se nastavlja, ali na nekim mjestima radnici skupljaju otpad

Uprava je na kraju ispunila zahtjev radnika Čistoće u štrajku i poništila najavljenu odluku o izvanrednom otkazu trojici radnika, no štrajk se i dalje nije završio već su radnici došli s još 11 zahtjeva od kojih je njih pet odmah prihvaćeno.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ostalih šest zahtjeva će se raspraviti u idućih mjesec dana, a nakon završenog sastanka u četvrtak je gradonačelnik Tomašević obukao radno odijelo djelatnika Čistoće i prionuo na posao.

”Radnici su već krenuli s odvozom i idemo počistiti grad. Zahvaljujem radnicima na konstruktivnom razgovoru, a dio mog dijela dogovora bio je da sam ponudio da s njima danas izađem u odvoz otpada. Ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik i danas ću s njima provesti nekoliko sati kako bih bolje razumio probleme s kojima se susreću”, poručio je i dodao tom prigodom da radnici neće snositi nikakve sankcije.

Jamči potpisom 

Svoj je dogovor s djelatnicima Čistoće zajamčio potpisom.

”Moj potpis stoji na tome. Idemo sada počistiti grad i treba malo vremena da se stabilizira. Jutros su radnici sami javno tražili da dođem i ja sam odmah došao. Imali smo jedan dug i otvoren razgovor. Zbog toga ne mislim da me se može uspoređivati s bilo kime jer mislim da je to jednostavno trebalo napraviti. A što se tiče usporedbi da će ih biti jer sam obučen u uniformu, ja nisam Milan Bandić koji bi obukao to odijelo da nauči radnike kako se radi, nego sam ga obukao kako bih ja naučio kako se radi”, rekao je.

Poručio je i kako je vrlo važno da sve podružnice Holdinga zajedno sa sindikatima sjednu za stol i razgovaraju o budućnosti jer će, kaže, ovo sve imati posljedica i za druge podružnice.

”Nama je ključno da se držimo svoje strane, a očekujemo i od radnika da se oni drži svoje”, kazao je Tomašević.

Zbog čitavih današnjih previranja je i sjednica Gradske skupštine se pretvorila u maratonsku.


Komentari