OD 30. LIPNJA SVINJE BLIZU JAKUŠEVCA: Novčana potpora od Ministarstva poljoprivrede!

pixabay.com

Nakon pet odgoda koje su omogućavale stanovnicima Jakuševca da uzgajaju domaće životinje u urbanoj sredini, postoji nada da bi posljednji rok, 30. lipnja ove godine, mogao biti i poštovan.

Naime, do tada bi se nekoliko desetaka farmi i uzgajivača trebalo preseliti iz naselja u okolicu ili trajno ugasiti svoje obrte. Da bi se farme mogle zaista preseliti ili zatvoriti čekala se financijska potpora Ministarstva poljoprivrede koju će danas primiti proizvođači koji još žive od uzgoja domaćih životinja. Naime, dobit će jednokratne novčane potpore za gradnju štala izvan naselja gdje je to dopušteno ili će staviti ključ u bravu, piše Večernji list.

U Uredu za poljoprivredu rekli su kako postoji još priličan broj osoba koje se bave tim poslom, ali s obzirom na sve veću izgrađenost naselja u kojima proizvodni objekti značajno utječu na kakvoću života građana i negativno se odražavaju na pitanja zaštite okoliša i dobrobiti životinja, krenulo se u rješavanje problema, i to tako da se izbjegnu negativni ekonomski učinci na postojećim poljoprivrednim gospodarstvima.Podsjetimo, Jakuševčani su se uvijek branili da će se baviti poljoprivredom i uzgojem domaćih životinja sve dok se ne zatvori odlagalište otpada.


Komentari