Ogromne promjene na Zagrebačkoj burzi: Holding kreće u veliku akciju, nude obveznice za 305 milijuna eura

Zgrada Holdinga u Vukovarskoj ulici (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Na tržištu kapitala, točnije na Zagrebačkoj burzi od danas će se službeno naći i obveznice Zagrebačkog holdinga. Obveznice dospijeća 2028. godine izdane su u ukupnom nominalnom iznosu od 305 milijuna eura uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,90 posto.

‘Sve se vidi, imamo 530 kamera’ Zagrebačkim komunalcima ništa ne može promaknuti, evo kako ‘vrebaju’ na neodgovorne građane

“Postignuti konačni uvjeti u posebno izazovnim uvjetima u kojima se tržište kapitala trenutno nalazi, potvrda su povjerenja financijskog tržišta u strategiju i viziju poslovanja Zagrebačkog holdinga, kao i Grada Zagreba, koji je bezuvjetnim i neopozivim jamstvom podržao ovo izdanje obveznica na domaćem tržištu kapitala”, rekli su u Zagrebačkom holdingu te su istakli kako ovakvim načinom dodatnog financiranja moraju postići dva cilja.

Dugoročni ciljevi

“Novo izdanje predstavlja najveće pojedinačno izdanje obveznica povezanih s održivim poslovanjem u povijesti Hrvatske. Očekuje se da će Društvo ulaganjima do 2028. godine povećati odvajanje otpada te time smanjiti 132.000 tona otpada na odlagalištima i povećati udio potrošnje obnovljive energije s 50 na 70 posto ukupne potrošnje energije između 2023. i 2028. godine”, istaknuli su u Zagrebačkom holdingu.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno s radnicima Čistoće (Foto: Ranko Suvar / CROPIX=

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako to nije novost jer Zagrebački holding već otprije ima iskustva s izdavanjem korporativnih obveznica.

“Ja se sjećam te prve emisije 2008. godine. Tada je bila veća potražnja za obveznicama od ponude. Prodano ih je 350 milijuna eura. Pretpostavka je da bi se to moglo dogoditi i u budućim emisijama. Pogotovo od ulaska Hrvatske u eurozonu i i smanjenju rizika”, objašnjava analitičar.

Treba dobro odvagati

Također ističe kako svaki građanin treba odlučiti sam za sebe hoće li ući u ovakvu investiciju, to se ne može sugerirati niti savjetovati.

(FOTO) ‘JUG ITALIJE JE UREĐENIJI’! Smeće i nepokošena trava razbjesnili stanovnicu Jaruna: ‘Nemamo što pokazati u gradu, osim sramotu’

“Zna se da je najniži rizik oročena štednja u bankama, a da je kupovina obveznica nešto rizičniji posao. Vidjeli smo u slučaju Agrokora, gdje su investitori ostali bez svog novca. No, kupovina državnih obveznica donosi veliki prinos, a kupovina korporativnih obveznica još veće prinose od četiri ili pet posto. To bi moglo biti vrlo zanimljivo građanima ali i poduzetnicima”, zaključio je Novotny.


Komentari