Novi prosvjed za beskućnike u Zagrebu: ‘Ulica nije dom’

Beskućnik (Foto: Screeshot)

U utorak 13.2. će se s početkom u 11,00 h na Trgu sv. Marka održati četvrti mirni prosvjed pod nazivom “Klupa nije krevet, ulica nije dom”. Riječ je o još jednom prosvjedu kojim se želi skrenuti pozornost na problem beskućništva u Zagrebu u organizaciji Facebook inicijative od  Od ♥️ do ♥️ za beskućnike i potrebite u suradnji s HU Fajter.

Novi zahtjevi

Ovo su novi zahtjevi prosvjednika:
1.Da se privremeno prenoćište u Ilici ne zatvara do obećanog otvaranja prenoćišta s traženim kapacitetima i dnevnog boravka u ovoj godini s produženim boravkom do 08,00 sati.
2.Da poludnevni boravci postanu dnevni boravci i rade sve dane.
3. Da se hitno nađe rješenje za sklanjanje bolesnih beskućnika i branitelja s ulica.
4. Uz sve to, podsjećamo na potrebu izmjene zakonske regulative u odnosu na beskućnike i konačno rješavanje problema “prebivališta” i “skitnje”.

 

‘Zajedno možemo više’

“Na mirnom prosvjedu pročitati ćemo već poznate zahtjeve prema Vladi RH i nadležnim ministrima sa prijedlogom da se u rješavanje zahtjeva uključi i pučka pravobraniteljica za ljudska prava sa svojim mišljenjem, a prvenstveno prema Gradu Zagrebu i Gradskoj upravi za socijalnu skrb, zdravstvo i branitelje koji su započeli rješavanje velikog problema beskućništva!

Svojim dolaskom pomoći će te sugrađanima da im se osigura primjena ustavnih prava, da im se vrati dostojanstvo, pomogne im se u uključivanju u svijet rada koji su radno sposobni a bolesni i stariji da dobiju odgovarajući smještaj. Računamo na potporu svih građana , udruga, stranaka i naravno medija, jer zajedno možemo više”, poručili su organizatori prosvjeda.

Siromaštvo(Foto: Pixabay)

Otvoreno novo prenoćište

Podsjetimo, Grad Zagreb je osobama koje tijekom zimskih mjeseci borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj osigurao novi kvalitetniji prostor za prenoćište od 300 m2 u Ilici 29, s odvojenim smještajem za dvadesetak korisnika i korisnica i uz odvojene sanitarne čvorove.


Prostor je u funkciji od nedjelje, 4. veljače 2024. od 19h, a korisnicima je osiguran suhi obrok i topli napitak.

Otvoreno novo prenoćište za beskućnike u Ilici: Pogledajte kako izgleda

 

Podsjetimo, procjene su kako je na području Grada Zagreba oko 1000 beskućnika. Do novootvorenog prostora u Ilici na području cijelog grada bilo je oko 200 kreveta za beskućnike u raznim prihvatilištima.


Komentari