NOVE TRAČNICE! Nakon 23 godine, Zagreb planira širiti tramvajsku mrežu, dva projekta već lagano kreću

Ilustracija/Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Uskoro će biti 23 godine kako se zagrebačka tramvajska mreža nije širila, ali gradska vlast planira to promijeniti do kraja Tomaševićevog mandata.

Tako bi se u sklopu rekonstrukcije Sarajevske ceste na jugu Novog Zagreba koja je procijenjena na 19.6 milijuna eura trebale u toj ulici postaviti nove tračnice kojima bi u tramjavski promet bilo uključeno dodatnih 30 tisuća ljudi.

K tome se očekuje i još 8.6 kilometara tramvajske pruge u Heinzelovoj ulici, što bi sveukupno brojilo čak 13.1 kilometar novih tračnica.

Uz to, na Sarajevskoj bi se izgradio i novi izlazak na autocestu A11 Zagreb-Sisak, a kraj okretišta tramvaja preko Ranžirnog kolodvora, planira se gradnja nadvožnjaka teškog 59 milijuna eura.

“To je ključan projekt za našu četvrt i Grad Zagreb. Produženje tramvajske pruge nešto je na što se u Zagrebu čeka 20 godina, a ovi prvi metri bit će ključni koji će na tramvajski promet povezati dva velika kvarta, Dugave i Travno” komentirao je za Jutarnji list Tonko Bogovac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok.

Iako upozorava kako se prometnica na Sarajevskoj ne bi smjela predimenzionirati, dodao je kako je vrlo važno što će se Sarajevska povezati s autocestom, jer će to utjecati na mobilnost diljem grada.


“Stav Vijeća je da bi profil cesta trebao biti nešto manji te da su dvije trake po kolniku dovoljne umjesto tri. Ključno je i da se uz prometnicu razvije alternativa automobilima, to jest biciklistička infrastruktura”, objašnjava Bogovac navodeći da je proširenje Sarajevske neizbježno kako će ovaj projekt inducirati mobilnost tom ulicom.

Ostala još tri nezapočeta tramvajska projekta

Drugi projekt, širenje pruge u Heinzelovoj ulici od Zvonimirove do Vukovarske do Savišća, Tomašević je javaio u travnju prošle godine.

Plan je pokrenuti natječaje tijekom 2023. godine kako bi se izradila projektna dokumentacija, studija izvodljivosti te elaborat za zaštitu okoliša i reviziju cestovne sigurnosti.

Proše li sve u redu, trebala bi se izgraditi pruga s dva kolosijeka i kontaktnom mrežom u Heinzelovoj i Radničkoj cesti, a u dužini pravca od 3700 metaru u središnjem razdjelnom pojasu prometnice.

Uz ova dva, još su tri tramvajska projekta iz Možemo! istaknuli u predizbornom programu: Rotor – Lanište – Blato, Vukovarska – Ozaljska i Vukovarska – Mandlova.

Inače te je zahvate, kao i prugu do Novog Jelkovca najavljivao i Milan Bandić jedino što za prugu od Novog Jelkovc se aktuialna gradska vlast zasada nije očitala, a ni tu zamisao ni sam Bandić nije dalje gurao.

Natječaj za Sarajevsku ove godine

Inače, na projektu Sarajevske (pruga i izlaz na autocestu) sudjeluje i Grad Zagreb i Hrvatske autoceste (HAC) koje su 2016. potpisale sporazum.

Njime se regulira kako je uređenje Sarajevske pod gradskim nadzorom, a igradnja pristupa na autocestu u domeni HAC-a te je 2018. godine dvogodišnju lokacijsku dozvolu (s mogućnošću produljenja) za ovaj projekt dao Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao lokacijsku dozvolu na razdoblje od dvije godine.

Međutim gradnja nje krenula u posljednjih 4 godine ali HAC tijekom 2023. planira pronaći graditelja nadovžnjaka, a Zagreb raspitati natječaj za izvođenje radova na Sarajevskoj.

“Natječaj za javnu nabavu radova planira se ove godine, čim se ostvari mogućnost za EU sufinanciranje. Polovicu sredstava za projekt planiramo izvući iz EU fondova”, rekli su iz HAC-a.

Osvrnuli su se i na trajanje radova koje bi, po njima, trebalo trajati dvije godine.

“S obzirom na to da je javna nabava radova planirana krajem 2023., radovi bi se mogli ugovoriti u 2024., a završetak se može očekivati tijekom 2026.”, pojasnili su.


Komentari