Neobična scena u zagrebačkom Botaničkom vrtu: Rijetka i zanimljiva vrsta uzbudila entuzijaste

Foto: Damir Krajac / CROPIX, Ilustracija

Redovni i oni nešto manje redovni posjetitelji zagrebačkog Botaničkog vrta sada se mogu diviti atrakciji koja će ih oduševiti. Riječ je o bliskoistočnoj vrsti ukrasnog Schubertovog luka (Allium schubertii).

Ova krasna lukovičasta trajnica, koja može imati vrlo raznolik izgled, otvara svoje cvjetove, a entuzijasti iz vrta su uzbuđeni zbog očekivanja kako će izgledati njihovi primjerci.

Allium schubertii je izuzetno popularna biljka u cvjetnim vrtovima zbog svoje spektakularne pojave kad procvjeta, gotovo poput eksplozije vatrometa. Obično cvate u proljeće ili rano ljeto te je jednostavna za održavanje, preferirajući lijepo osunčano mjesto i dobro drenirano tlo.

Ova zanimljiva biljka potječe s Bliskog istoka te nosi i zanimljivu priču u svom imenu. Nazvana je po istaknutom njemačkom prirodoslovcu Gotthilfu Heinrichu von Schubertu, čija je pažnja privučena ovom biljkom tijekom hodočašća u Jeruzalem.

Nažalost, Allium schubertii je jedna od vrsta kojima prijeti izumiranje te se nalazi na svjetskom crvenom popisu IUCN-a. Razlozi za nestanak ove biljke su uništavanje njenog staništa zbog poljoprivrede. U botaničkim vrtovima Jeruzalema, ova vrsta se uzgaja upravo kako bi se osiguralo njeno očuvanje.

Interesantno je napomenuti da ova biljka u svom imenu nosi prezime slavnog kompozitora Franza Schuberta, ali i, na primjer, Ernesta Schuberta, poznatog lika iz igre Battlefield. Osim toga, nedavno su se pohvalili i drugim čudesnim cvjetovima – bajkovitim tulipanima ‘Lilac Wonder’.

Vrt očarava posjetitelje

“Tulipa (Bakeri Gp) ‘Lilac Wonder’, kultivar iz grupe maloazijskog kamenjarskog tulipana (T. saxatilis), patuljasto je LILA-ČUDO, kao što mu i ime kaže!” – napisali su iz Botaničkog vrta uz fotografije ovog čarobnog cvijeća. “Tulipa (Bakeri Gp) ‘Lilac Wonder’ je među patuljastim tulipanima visine jedva desetak centimetara! Otvara se i zatvara ovisno o sunčanom vremenu”, dodali su.

Botanički vrt PMF-a u Zagrebu nastavlja očaravati svoje posjetitelje raznolikim biljnim vrstama koje nisu samo estetski užitak, već i podsjetnik na važnost očuvanja prirode i njenih fragilnih ekosustava.


Komentari