NAKON 17 GODINA ČEKANJA: Kreće javna nabava za kupnju 20 niskopodnih tramvaja

Ilustracija: Foto: Ivana Nobilo / CROPIX D&D Jutarnji

Od danas kreće javna nabava za kupnju 20 niskopodnih tramvaja, za što grad planira potrošiti gotovo 40 milijuna eura bez PDV-a. Bit će to prvi novi tramvaji u Zagrebu nakon 17 godina. Iz gradske Uprave ističu kako bi se time  povećala udobnost i dostupnost usluge javnog prijevoza, ušteda u emisiji stakleničkih plinova, smanjila buka, broj nesreća, te bi se umanjili troškovi za održavanje vozila.

Kako su nam potvrdili iz Grada, kupnja novih vozila financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a natječaj je otvoren do 13. travnja. Riječ je o prijevoznim sredstvima manjeg kapaciteta koja će se koristiti na noćnim i manje opterećenim linijama kao nadopuna i zamjena postojećim tramvajima.

Nakon što istekne rok za dostavu ponuda, iz Grada bi unutar 120 dana trebali odabrati tvrtku koja će tramvaje izraditi. Prvi tramvaji bi u ZET-ove garaže trebali stići najkasnije dvije godine od potpisivanja ugovora. Zatim bi se svakog mjeseca trebala dostaviti po četiri nova vozila. Posljednji bi se isporučio sredinom prosinca 2025. godine.

Tvrtka koja pobijedi na javnom natječaju dužna je organizirati teoretsku i praktičnu obuku zaposlenika ZET-a. Na njoj bi trebalo sudjelovati 100 vozača i još 60 djelatnika koji rade na održavanju tramvajskih vozila.


Komentari