Na suđenju čudne priče tko je kome zapravo dužan: ‘Mamić je spasio Dinamo’

Foto: Instagram

Suđenje najpoznatijem bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, Zdravku Mamiću, i suoptuženima u aferi izvlačenja 161 milijuna kuna iz Dinama, nastavljeno je na Županijskom sudu u Osijeku.

Na suđenju je tijek novca analizirala financijska vještakinja Ksenija Špoljarić. No, treba napomenuti da vještakinja nije utvrđivala osnovanost uplata, istaknuvši kako nije provjeravala je li novac zaista isplaćivan. Ovo izaziva pitanja o transparentnosti poslovanja kluba.

354 milijuna kuna dugova

Prema njenim izvješćima, u svibnju 2002. godine, Dinamo je imao gotovo 354 milijuna kuna dugova. Obrana Mamića i suoptuženih ističe kako prethodna uprava kluba, koja je uzrokovala ovo dugovanje, nikada nije bila pozvana na odgovornost. U ovom procesu, na sudu se suočavaju samo Mamić, izvršni dopredsjednik kluba, i Damir Vrbanović, bivši direktor Dinama, izvještava N1.

Iskaz je dao i Daniel Šarić, preko kojeg je, prema optužnici USKOK-a, izvučen novac. Šarić se nije mogao sjetiti detalja o podjeli transfera u Panathinaikosu, što izaziva daljnje sumnje u ispravnost poslovanja kluba.

Povijesni debakl u Pragu ogolio cara u Maksimirskoj: ‘Jer je ovima samo lova bitna, igrat ćemo opet ligu za bedaka’


Šarićevo svjedočenje

“Dinamo mi je dugovao dio iznosa, pa sam podnio tužbu, no nakon toga su mi ponudili nagodbu i gotovo sve isplatili. S Mamićem nisam imao nikakav poseban ugovor i tek sam kasnije doznao da mi je dio odštete od transfera on platio s nekog svog računa”, izjavio je Šarić na sudu.

Njegov menadžer, Predrag Rački, dodao je: “Novac je dolazio s nekog računa u Austriji ili tako nešto, a osim ovog transfera Daniela Šarića ja sa Zdravkom Mamićem nisam imao nikakvih drugih poslova.”

Ne žele natrag Zdravka Mamića: ‘Ma nije on zaslužan za jaki Dinamo, već jedan drugi čovjek’

Tko je kome zapravo dužan

Odvjetnici Zdravka Mamića i sportskog menadžera Nikkyja Vuksana zatražili su dodatno vještačenje u kojem bi se utvrdila ukupna šteta za Dinamo, ali i precizno navelo za što je isplaćivan novac s Dinamovog računa. Međutim, USKOK se usprotivio ovom zahtjevu.

“Vještačenje je pokazalo da je na računu Zdravka Mamića bilo puno više novaca nego što tvrdi USKOK, odnosno da je imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu i da je potraživanje Mamića prema Dinamu bilo znatno veće nego Dinamovo prema njemu te da bi Dinamo i dalje bio Mamiću dužan milijune kada bi se to ‘prebilo.

U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. “, istaknula je Ksenija Vržina.

Na fotografiji: Zdravko Mamić. (Foto: Josko Ponos/CROPIX)

Ovaj kompleksni slučaj bacila je sjenu na hrvatski nogomet i pravosuđe, prikazujući duboko ukorijenjene probleme u financijskom upravljanju sportskim klubovima i ozbiljne izazove u procesu donošenja pravednih presuda. Suđenje će sigurno privući još pažnje kako se budu rasvjetljavale kontroverze oko Dinamove financijske povijesti.


Komentari