Možemo bi mogao udvostručiti broj mandata: ‘Očito ne postoji nezadovoljstvo upravljanja Zagrebom’

Možemo (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Prema rezultatima izlaznih anketa HDZ zasad dobiva 59 mandata, Rijeke pravde 43, Domovinski pokret 13 mandata, Most 11, a Možemo 10 mandata.

Možemo je, ako se ovi rezultati pokažu točnima, udvostručio broj mandata u odnosu na slučaj samostalnog izlaska te stranke na parlamentarnim izborima 2020. pa su se mnogi zapitali što to znači za predstojeće lokalne izbore i Grad Zagreb.

Za komentar na situaciju upitali smo političkog analitičara i komentatora Karla Juraka.

“To je dobar politički kapital. Pokazali su da su u Zagrebu i okolici, odnosno svakoj jedinici koja zahvaća Zagreb, postigli dobar rezultat. To znači da se čini da ipak ne postoji nezadovoljstvo upravljanja Zagrebom. A ono što su dobili, jest da su prošli u jedinicama gdje nemaju nikakve organizacije. Vjerojatno su prošli po imenima najistaknutijih članova. Sada moraju krenuti u jače stvaranje lokalnih organizacija, točno je da su pokazali da su nacionalna stranka”, rekao je.

Najteži pregovarač

A mogu li igrati ulogu i u ovoj trenutnoj izbornoj utakmici?

“Ovisi o tome kako će se sve poredati na kraju. Imat će sigurno ulogu, netko će s njima pregovarati.

Meni se čini da će oni biti Milanoviću najteži pregovarač u stvaranju velike protiv HDZ-ove vlasti, baš zbog toga. Jer je neka kombinacija s desnicom u toj priči nužna, a oni to odbijaju”, dodao je.

Možemovci su zadovoljni

Podsjetimo, iz stožera Možemo jako su zadovoljni sadašnjim stanjem.

“‘Zadovoljni smo. Više smo nego poduplali naš klub i razbili smo mit da smo mi samo zagrebačka stranka, nego nacionalna stranka. Ako su ankete točne, vidimo da postoji šansa da je HDZ-u došao kraj ako su zaista svi oni koji su rekli da su za rušenje HDZ-a. No treba vidjeti do kraja i konačnih rezultata”, kazala je Ivana Kekin u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV nakon objave prvih izlaznih anketa.

”Mislim da počinju zvoniti telefoni. Ovo su samo izlazne ankete. Ako se pokažu točnima, ovo je sjajan rezultat. Mi smo zadovoljni”, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

Danijela Dolenec: ‘Možemo više nije samo zagrebačka stranka, ima potencijala za promjene’


Komentari