Monsinjor Ivan Hren: Zbog nesretno sročene izjave ispričavam se pročelnici Vuković – Runjić

Screenshot

Jučer smo prenijeli objavu sa Facebook profila pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba, Milane Vuković – Runjić, o skorom završetku radova na južnom tornju Zagrebačke katedrale koja nas je, kao i sve druge građane glavnog grada, iznimno razveselila. Kasnije će za naš medij, između dvaju obaveza, kratku izjavu dati i Kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, monsinjor Ivan Hren, a koja je imala velik odjek u javnosti.

Njegova izjava u vezi skidanja skela nije bila toliko optimistična koliko ona pročelnice Vuković – Runjić, pa smo, kao i svi, nakon lijepe vijesti ostali ponešto rastuženi i razočarani. Razgovarali smo s obje strane.

Pročelnica Vuković – Runjić jedna je od rijetkih koja je nakon dugo vremena iskreno srčano razveselila mons. Hrena. Usprkos agorafobiji po kiši se uspela na toranj, dobila detaljan uvid u tijek radova te potreba u budućnosti, a potom izrazila svoje uvjerenje i volju da se radovi konačno završe – u obnovu Prvostolnice dosad je uložen golem napor, posebno intenzivno od 1990. Zagrebačkoj nadbiskupiji potrebna je snažnija potpora kako građana, tako i medija te politike da bi obnova došla svome kraju.

Podsjećamo, od početka ove obnove prošlo je punih 29 godina. A, kad je nakon devastirajućeg potresa 1880., započela temeljita rekonstrukcija Zagrebačke katedrale prema nacrtima historicističkog majstora arhitekte Friedricha Schmidta kojom je ravnao arh. Herman Bolle, sve je bilo gotovo nakon 28 godina otkad datira Katedrala kakvu danas poznajemo u, tad najmodernijem, neogotičkom stilu.


Komentari