Moćne Zagrepčanke poslale snažnu poruku uoči Dana žena: ‘Borit ćemo se protiv patrijarhata’

Saborske zastupnice stranke Možemo, Sandra Benčić i Ivana Kekin održale su konferenciju za medije u povodu Međunarodnog dana žena. (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Žene u Hrvatskoj i dalje su slabije plaćene od muškaraca za isti posao, većinski rade u sektorima sa slabije plaćenim i nesigurnim radnim mjestima, daleko ih je manje na upravljačkim pozicijama, a obavljaju i tri puta više neplaćenog kućanskog rada, istaknule su žene iz stranke Možemo, a povod je sutrašnji Međunarodni Dan žena. 

Povodom tog dana, predsjednica saborskog kluba Sandra Benčić, zastupnica Ivana Kekin i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec predstavile su ukupno tri prioritetne politike stranke Možemo!

Riječ je o zdravstvenoj zaštiti žena, zaštiti od diskriminacije na tržištu rada i zaštiti žena od nasilja. Danijela Dolenec uvodno je naglasila kako se ekonomska nejednakost žena u velikoj mjeri može pripisati problemu formalne pravne zaštite žena od nasilja, a također i činjenici da žene podnose najveći dio neplaćenog rada, poput brige za djecu.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Ekonomska neovisnost

Dio programa pomoći ženama je i osiguravanje stanova na korištenje skloništima za sve žene žrtve nasilja.

“Ekonomski neovisna žena ima puno bolju poziciju za napustiti nasilan odnos i nastaviti život bez nasilja, bez straha za vlastiti život i život djece”, ističe Dolenec.

Kako bi žene s djecom bile u što boljoj poziciji, ove godine planira se otvorenje deset novih gradskih vrtića, a krajnji cilj je postići da svaka zagrebačka obitelj može biti sigurna da će svoje dijete upisati u vrtić.

Omiljeni kafić ponovno oduševljava: ‘Dođite kod nas na Dan žena, kava je besplatna za sve’

Zdravstvena zaštita žena

Problem ostvarivanja osnovne skrbi za reproduktivno zdravlje u velikom dijelu Hrvatske istaknula je Ivana Kekin. Objašnjava da je takva primarna skrb izrazito nedostupna jer nema dovoljno ginekoloških timova.

“Oni koji rade debelo premašuju adekvatan broj pacijentica i sve navedeno dovodi do toga da je velik broj žena primoran osnovnu preventivnu i dijagnostičku skrb, dakle godišnji papa test i ginekološki pregled, obavljati u okviru privatne prakse što je skupo i mnogim ženama u potpunosti nedostupno”, navodi Kekin.

Dodaje da je problematično i to što je pobačaj u mnogim dijelovima Hrvatske dostupan samo na papiru, zbog velikog broja onih koji se pozivaju na priziv savjesti. Osim toga, najavljuje dostupnost menstrualnih potrepština u obrazovnim i javnim ustanovama, a sve to radi smanjenja menstrualnog siromaštva.

“Dakle, borba protiv patrijarhata, protiv ideje da su žene same po sebi zato što su žene manje vrijedne, da stupanjem u brak postaju nečije vlasništvo, da im netko ima pravo uskratiti pristup ekonomskim resursima, da netko ima pravo posjedovati njihovo tijelo ili osporavati njihove osobne odluke nasiljem – to je ono protiv čega ćemo se boriti”, poručila je Benčić.

“Nama 8. mart nije samo prilika ili izlika da nešto kažemo o pravima žena… Postizanje jednakopravnosti u svim poljima je nešto čime ćemo se svakako baviti nakon izbora, baš prioritetno”, istaknula je saborska zastupnica Ivana Kekin. Riječ je o zdravstvenoj zaštiti žena, zaštiti od diskriminacije žena na tržištu rada i zaštiti žena od nasilja.


Komentari