Loše vijesti za korisnike A1: Njihov novi potez nikome se neće svidjeti

Mobitel. (Foto: Jure Miskovic/CROPIX)

Neugodnu vijest o poskupljenju usluga dobili su korisnici A1 mreže jutros. Kako je napisano u obavijesti, A1 od 1. lipnja podiže cijene usluga i to za 6.9 posto. Povećanje se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta.

“U skladu s Općim uvjetima poslovanja i prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu od osam posto, A1 Hrvatska 1. lipnja 2024. na temelju indeksne klauzule uvećava mjesečne naknade za 6.9 posto”, napisano je u porukama koje su poslane korisnicima.

Također, ističu kako zbog nastalih poskupljenja korisnici ne mogu raskinuti ugovor bez naknade. Ipak, bez obzira na poskupljenje, korisnici nastavljaju koristiti prethodno ugovorene popuste.

Poruka koju je A1 poslao korisnicima (Foto: Zagreb.info)

Prethodna poskupljenja

Inače, ovo nije prvi put da A1 poskupljuje svoje usluge. Podsjetimo, na temelju indeksne klauzule A1 je svoje usluge poskupio u srpnju 2023. godine. Tada je cijena mjesečnih paketa uvećana za 8.5 posto. Također, korisnici ni tada nisu mogli raskinuti ugovor bez naknade.

“Zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije, od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenikom kompanije”, najavili su to prošle godine.

Uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska donijela je poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0%, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9%.


 

Na što se odnosi povećanje

Povećanje se odnosi na iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija. Korisnici nastavljaju koristiti popuste na koje imaju pravo sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula.

Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u srpnju. Primjena indeksne klauzule dio je Općih uvjeta poslovanja, cjenika i uvjeta korištenja. Uobičajena je, ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje. U telekomunikacijskoj industriji primjenjuje se u mnogim EU zemljama poput Austrije, Belgije, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Portugala te u Velikoj Britaniji i drugima”, odgovorili su nam na upit iz A1.

Novi udar na džepove: Jedan od teleoperatera za nekoliko dana diže cijene


Komentari