Liječnici upozoravaju: Opaki virus i dalje kruži među ljudima, pripazite na ove simptome

Virus se prenosi direktnim kontatkom (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Iako virus COVID-19 više nije toliko u fokusu javnosti kao prilikom njegove pojave, liječnici upozoravaju kako je i dalje prisutan među nama i građani trebaju biti na oprezu.

”Mijenjali su se simptomi bolesti i više nema toliko veliki broj teških slučajeva kao prije. Definitvno se smirila situacija, ali unatoč tome broj zaraženih raste u odnosu na ljeto iza nas”, ispričao je u razgovoru za Zagreb.info voditelj Odjela za opstruktivne bolesti i difuzne bolesti pluća u KBC Rijeka dr.sc. Igor Barković.

Sve je manji broj pacijenata na respiratoru, ali virus i dalje cirkulira među ljudima (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Glavni simptomi bolesti

Kako ističe dr.sc. Barković, glavni simptomi bolesti i dalje su curenje nosa, malaksalost i povišena temperatura. Kod nekih pacijenata javlja se i otežano disanje, ali rjeđe nego ranije.

”Kada gledamo najgore dane kada samo imali 200 pacijenata koji su trebali intubaciju, spajanje na vetilator ili kisik, sada više nemamo toliko teških slučajeve. Upitno je koliko se ljudi danas testiraju, ali u svakom slučaju naša bolnica više nije zatrpana kao nekad.

Mi trenutno imamo dva pacijenta koji boluju od karcinoma pluća, a dobili su i koronavirus”, kaže dr.sc. Barković.


Broj zaraženih povećan u odnosu na ljeto (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Širenje virusa

Virus se prenosi direktnim kontaktom, disajnim (respiratornim) kapljicama poput kašlja i kihanja te dodirivanjem površina zagađenih virusom.

Još nije poznato koliko dugo virus preživljava na površinama, ali jednostavni dezinficijensi ga mogu ubiti.

Razlike između prehlade, gripe i COVID-19: Na jednom mjestu sve što tebate znati

Ipak, postoje određene mjere predostrožnosti koje vi i vaša obitelj možete primijeniti kako biste izbjegli infekciju, a to je često i temeljito perite ruke sapunom i vodom ili sanitarnim gelom na bazi alkohola.

Prilikom kašljanja pokrijte nos i usta laktom ili maramicom, izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe i pozovite doktora ako imate povišenu temperaturu (groznicu), kašljete ili otežano dišete.

Teži slučajevi zaraze bili su česti prethodnih godina (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Nošenje medicinske maske

Ako imate respiratorne simptome (kašljanje i kihanje), preporučuje se uporaba medicinske maske kako biste zaštitili druge. Ako nemate jedan od navedenih simptoma, nema potrebe da nosite masku.

Počelo jesensko cijepljenje protiv COVID-a: Porast broja oboljelih

Ako koristite masku, pobrinite se da je koristite i uklanjate pravilno kako bi se osigurala učinkovitost i izbjegao povećani rizik od prenošenja virusa.

Uporaba maske sama po sebi nije dovoljna za zaustavljanje infekcija i mora se kombinirati s čestim pranjem ruku, prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja te izbjegavanjem bliskog kontakta s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe (kašalj, kihanje, groznica).


Komentari