KUPCI PRIPAZITE : Tuna iz konzerve braće Pivac povučena iz prodaje

FOTO: wikihow.com

Spornu tunu na tržište stavlja Mesna industrija Braća Pivac i pozivaju kupce da je vrate u bilo koju njihovu prodavaonicu. Histamina ima u hrani i pićima ili može nastati njihovom razgradnjom.

Previše je histamina prema Uredbi Europske komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu te Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu u Konzerviranoj tunjevini, komadi u biljnom ulju iz Turske s rokom “upotrijebiti do 4. studenog 2024.”, lot broja 450243SI2C.

Na tržište je stavlja Mesna industrija Braća Pivac i pozivaju kupce da je vrate u bilo koju njihovu prodavaonicu. Histamina ima u hrani i pićima ili može nastati njihovom razgradnjom, a može izazvati simptome slične alergijama.

Histamin je vrlo važna biokemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcioniranje organizma. On pomaže tijelu da se riješi nečega što ga muči – u ovom slučaju, alergena, pišu 24sata.

Pretjerana obrana tijela uzrokuje alergijske simptome, koje možemo zaustaviti antihistaminicima. Dakle, kada tijelo naiđe na alergijski okidač, imunološki sustav ga prepozna i uslijed toga pokreće lančanu reakciju kako bi vas obranio. Simptomi alergijske reakcije se mogu pojaviti nakon pola sata, a nestati 24 sata nakon uzimanja određene hrane.

Simptomi kod alergija na histamin:

  • Problemi u probavnom traktu – bolovi i grčevi u trbuhu, zatvor stolice, napuhanost trbuha, proljev ili meka stolica, mučnina praćena povraćanjem
  • Glava i lice – jaka glavobolja, migrena, nesvjestica, kroničan umor, otekline lica i crvenilo, često kihanje, začepljen nos ili povećana sekrecija iz nosa
  • Simptomi na koži – osip praćen vidnim crvenilom i neugodnim svrbežom, urtikarija
  • Prsni koš – astma, aritmija srca , nizak krvni tlak , nešto rjeđe i otežano disanje
  • I ostalo – nesanica i drugi poremećaji spavanja- anksioznost, iznenadne promjene raspoloženja, snižen krvni tlak, hladnoća


Komentari