Kultni zagrebački restoran i dalje propada: ‘Srce boli zakaj se naše starozagrebačko mora uništit’

Bivši restoran Kod Zagorca. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Kultni zagrebački restoran ‘K Zagorcu’ mjesto je priraslo srcu brojnim Zagrepčanima. Smješten na uglu Frankopanske i Varšavske, bio je popularno okupljalište građana u kojem se jela fina domaća klopa, zabavljalo uz zvukove tamburice, ali i zaljubljivalo. Uspomene s brojnih maturalnih zabava i vjenčanja stvorene su upravo unutar ovih zidova koji danas djeluju zapušteno i oronulo.

Nezadovoljstvo Zagrepčana

Na društvenim mrežama brojni Zagrepčani ne kriju nezadovoljstvo takvim stanjem

“Na žalost prolazim svakodnevno pored zatvorenog Zagorca i svjedočim njegovu propadanju. Pa da se nitko nije zainteresirao za njegovu obnovu nevjerojatno”, napisao je jedan Zagrepčanin.

Bivši restoran Kod Zagorca.
(Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Nostalgija

Zagrepčani se s nostalgijom prisjećaju vremena kad je kultni restoran radio.

“Predivna hladovina i palačinke s čokoladom”, “Tu su se pripremala domaća jela.
Nikada neću zaboraviti puricu z mlincima”, “Puno lijepog veže me uz “Zagorca”,

“Ja osobno sam se vjenčala tu a i stalno smo odlazili jer je bilo divno toplo mjesto, davne 67.god. I sad kad vidim kako je zapušten taj kultni zagrebački restoran onda me srce boli zakaj se sve naše starozagrebačko mora uništit i upropastit. Dođosi sve uništiše i pootvaraše neke svoje restorane ludih naziva a našeg Zagorca uništiše.


Zagrepčani žale za manirima koji nestaju: ‘Otkad su prešli iz opanka u cipele više im nismo dobri’

Jao si ga nama preplaviše nas. Svatko dolazi i donosi svoju kulturu, običaje i hranu, a nas domicilne istisnuše na svim poljima. Još smo doživili da ni” svoj kaj” ne smijemo reći, a kaže mi neka službenica na šalteru da joj je dosta “kajkanja” ali joj neostadoh dužna pa joj rekoh neka se vrati tamo gdje se ne govori kajkavski. Luda sam od takvog ponašanja”, požalila se jedna zagrepčanka.

Hoće li niknuti moderna zgrada?

Neki misle da je ‘Zagorcu’ odzvonilo te da će, kao što je slučaj sa starim objektima diljem Zagreba, biti srušen, a na njegovom mjestu niknuti nova moderna stambena zgrada.

“Vlasnik Naravno pušta da propadne da dobije dozvolu za rušenje i stambeno poslovni neboder”, “Sigurno se čeka da se sruši objekt pa da mogu stambenu zgradu od 5 katova napravit. Predobar je plac da bi netko obnovio restoran”, pišu građani u komentarima na društvenim mrežama.

Bivši restoran Kod Zagorca.
(Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Starinska zgrada prizemnica građena početkom 19. stoljeća, koja je dijelom i jednokatnica, danas je u groznom stanju, s otpalim komadima i razlistanom žbukom na pročelju, oštećena vijenca i dijelova krovišta, a to je sve samo ono što se vidi izvana. U svibnju 2021. godine građevinski vještaci postavili su dijagnozu – u lošem je stanju i potencijalno opasna građevina.

Bivši restoran Kod Zagorca.
(Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Vlasnik tražio dozvolu za rušenje

Vlasnik objekta Milan Šečković, pravnik, predsjednik uprave tvrtke Lovački rog, javnosti poznatiji kao nekadašnji vlasnik licence Miss World za Hrvatsku u izjavama za medije u ljeto 2023. rekao je da je o lošem o stanju zgrade u obavijestio Grad Zagreb i Ministarstvo graditeljstva i to odmah nakon potresa te da još nema na vidiku rješenja što će biti s objektom. Tražio je dozvolu za rušenje te bi na mjestu nekadašnjeg kultnog restorana gradio poslovnu zgradu s malim hotelom.


Komentari