Korisnici aplikacije za poruke mogli bi biti na udaru prevara: Za sve je ‘kriva’ jedna promjena

Korištenje mobitela, ilustracija (Foto: Unsplash)

Popularna aplikacija za dopisivanje, WhatsApp, koja je u vlasništvu tvrtke Meta, priprema se za značajne promjene unutar svoje platforme, najavljujući korisnicima mogućnost izravne komunikacije s drugim mrežama za razmjenu poruka putem WhatsAppa.

Imate li ih na svom mobitelu? Ovo su aplikacije koje je jako jednostavno ‘hakirati’

Ova promjena proizlazi iz prilagodbe novim zakonima Europske unije utvrđenim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA). Ovi propisi zahtijevaju da tehnološke tvrtke, poput Meta, omoguće korisnicima pristup drugim platformama unutar vlastitih aplikacija umjesto da ih blokiraju.

Prema tim zakonima, WhatsApp će biti obvezan postati interoperabilan s drugim popularnim aplikacijama za razmjenu poruka, kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal.

Ova inicijativa omogućit će korisnicima da komuniciraju s osobama koje koriste različite platforme bez potrebe za preuzimanjem dodatnih aplikacija ili korištenjem trećih usluga, izvještava The Sun.


Briga oko sigurnosti

Unatoč obećavajućim promjenama, postoji određena zabrinutost u vezi sigurnosti i privatnosti korisnika. Dick Brouwer, direktor inženjeringa u WhatsAppu, upozorava da interoperabilnost s trećim stranama može povećati rizik od spam poruka i prijevara.

“Balansiranje pružanja jednostavnosti interoperabilnosti s trećim stranama i istovremeno očuvanja visokih standarda privatnosti, sigurnosti i integriteta WhatsApp platforme predstavlja pravi izazov”, izjavio je Brouwer.

Treba paziti što djeca rade na mobitelima, ilustracija (Foto: Pixabay)

Stoga će WhatsApp pažljivo morati balansirati između pružanja novih funkcionalnosti i zaštite korisnika od potencijalnih prijetnji.

Korisnicima će biti omogućeno odabiranje žele li koristiti ovu značajku ili ne. Oni koji se odluče za nju primijetit će novu opciju “razgovora treće strane” unutar WhatsAppa, gdje će primati poruke iz drugih aplikacija. Ova opcija pružit će korisnicima veću fleksibilnost u održavanju komunikacije s osobama koje koriste različite platforme.

Iako ove promjene mogu poboljšati povezanost korisnika s drugim platformama, nužno je osigurati da se istovremeno štiti njihova privatnost i sigurnost tijekom komunikacije putem WhatsAppa.


Komentari