Kobnog 22.02. u Zagrebu je poginulo osmero studenata, a bombe su razorile školu u Križanićevoj, Tkalčićevu, Opatovinu

Screenshot: Zagreb Memento

Uzbuđenje za ovogodišnji datum 22. veljače koji će u 22:22 postati vrlo uzbudljivi palindrom od osam brojki, (22.2.22.22:22) već je zapalio društvene mreže i prozvan je twosday (pada i na utorak ili na engleskom, tuesday).

No, u povijesti Zagreba, zanimljivi matematički datum ujedno je i 78-godišnjica prvog ozbiljnog bombardiranja Zagreba u Drugom svjetskom ratu, 22. veljače 1944. godine.

Zagreb je u tom trenutku bio u sklopu Nezavisne države Hrvatske (NDH) koja je na strani Njemačke Italije sudjelovala u sukobu kao dio tzv. Sila osovine, što je došlo na naplatu savezničkim bombardiranjem.

Screenshot: Zagreb Memento

Kako piše Povijest.hr, glavna tema bio je vojni aerodrom koji je tada bio smješten na Borongaju, ali i drugi dijelovi grada stradali su tom savezničkom pothvatu. Bombe su najviše razorile područje oko Tkalčićeve i Opatovine, Botanički vrt, zgradu Zdravstvenog osiguranja te školu u Križanićevoj ulici.

Ipak, najveću tragediju, ljudske žrtve, bombardiranje je uzelo izravnim pogocima Dominikanskog samostana u Kontakovoj te tvornice ulja u Držićevoj, gdje je poginulo osmero studenata tadašnje Bogoslovije, odnosno teologije.

Taj ljudski gubitak potaknuo je tadašnjeg nadbiskupa Alojziju Stepinca na slanje protestnog pisma britanskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici.

Nakon tog prvog, bombardiranja, pogotovo na području Borongaja gdje se nalazila ciljana vojna meta, nastavila su se do kraja rata, dok su Zagrepčani raščišćavali ruševine.

Procjenjuje se kako je tadašnjim savezničkim bombardiranjima sveukupno 554 osobe, od toga 516 civila te 38 vojnika, dok je 790 osoba ozlijeđeno (među njima 741 civil i 49 vojnika).


Komentari