Jedna namirnica bi mogla uskoro znatno pojeftiniti: Ali, ne bez posljedica

Trgovina, ilustracija (Foto: Pexels)

Dobra vijest stiže za ljubitelje slatkoga u Hrvatskoj, jer bi uskoro cijene šećera mogle značajno pasti zbog masovnog uvoza iz Ukrajine. Rastuća količina ukrajinskog šećera na tržištu rezultat je ukidanja uvoznih carina u zemlji zbog ratnih događanja.

Dnevnik Nove TV detaljno je obradio ovu temu, ističući da bi cijena kilograma šećera, koja trenutno iznosi oko 10 kuna ili 1,3 eura, mogla dodatno pasti u narednim mjesecima. To je potaknuto činjenicom da je cijena šećera na europskom tržištu opala s 1000 na 800 eura po toni.

Međutim, unatoč ovoj pozitivnoj vijesti, postoje zabrinutosti oko mogućih poremećaja na domaćem tržištu šećera. Grad Osijek već je iskusio slične izazove prije dvije godine kada je izgubio svoju stoljetnu šećeranu. Hrvatska industrija šećera, koja je nekada imala tri šećerane, sada se suočava s izazovima jer je ostala samo jedna.

Šećer (Foto: Pixabay)

Šećerna repa

Glavni uzrok problema leži u dugotrajnom padu cijena šećera, što je rezultiralo smanjenjem proizvodnje osnovne sirovine, šećerne repe. Prije pridruživanja Europskoj uniji, Hrvatska je imala 1200 proizvođača šećerne repe, dok danas sudjeluje svega 350.

Proizvodnja šećerne repe smanjila se sa 1,58 milijuna tona u 2007. godini na sadašnjih 600.000 tona. Zemlja je izgubila i samodostatnost u proizvodnji šećera, s udjelom koji je pao s 135 na 80 posto.

EVO NOVIH CIJENA: Donosimo koliko će koštati ulje, šećer, brašno, ali i meso


Unatoč izazovima, ove godine domaća proizvodnja počela se oporavljati, cijene su se stabilizirale, a Ministarstvo poljoprivrede poduzima posebne programe kako bi podržalo ovu nekad unosnu industriju.

Međutim, mogući masovni uvoz šećera iz Ukrajine postavlja novo pitanje održivosti i budućnosti domaće proizvodnje šećera. Slovačka, Češka i Poljska već su suočene s problemima zbog sličnih okolnosti, a i Hrvatska bi mogla osjetiti ozbiljne posljedice na krhkom tržištu šećera.


Komentari