JEDINSTVENA PRIČA ŠTAMPAROVIH! Iz idiličnog Međimurja stižu vina koja miluju nepca diljem svijeta

Foto: Denis Perčić

Mađerkin breg u Međimurju, idiličan krajolik čija ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim, područje je s kojeg dolaze vina za kojima žude nepca iz cijelog svijeta. Vinarija Štampar stvara božanstveni nektar okusa i aroma kojima se ponosi taj međimurski kraj. Na čelu tima koji proizvodi ova vrhunska vina, nalazi se David Štampar, po struci agronom, najstariji sin u obitelji, koji je preuzeo posao od svojeg oca.

“Naša se obitelj oduvijek bavila poljoprivredom – najprije mješovitom poljoprivredom s 1 ha vinograda, a ’90-ih se počinjemo profesionalno baviti vinogradarstvom i podrumarstvom. 2000-te godine počinjemo graditi podrum te ga 2017. proširujemo. Zatim 2014. kupujemo najbolje položaje za vinograd u Međimurju – Mađerkin breg, a 2021. na Mađerkinom bregu otvaramo ugostiteljski objekt na otvorenome gdje nudimo naša vina, mesne i sirne plate od lokalnih proizvođača”, uvodi nas David u priču o vinariji.

Foto: Denis Perčić

Naglašava kako su njihova vina nagrađivana najvišim odličjima svjetske klase, što ne čudi s obzirom da Štamparovi teže beskompromisnoj kvaliteti.

“Kod nas nema standardnog dana. Svaki dan je drugačiji. Kako se mijenjaju godišnja doba tako se mijenja i naš posao u vinogradu i podrumu. Mi smo mala vinarija tako da ja sudjelujem u skoro svim poslovima, osim kad me spriječava papirologija koju najmanje volim”, priznaje David, ali i dodaje kako u poslovima sudjeluje cijela obitelj.

Foto: Denis Perčić

Tako njegova mama brine da nisu gladni i organizira sezonske ljude za vinograd, tata pomaže u vinogradu posebno odnedavno kad su zasadili puno novih vinograda, a supruga vodi ugostiteljski objekt i brine o društvenim mrežama. Kao rezultat organiziranog obiteljskog posla na tržište stižu vrhunski Štamparovi proizvodi.

“Proizvodimo uglavnom bijela vina i nešto malo crvenog. Proizvodimo i pjenušce. Imamo 14 ha vlastitih i to zasađeno najviše pušipela i sauvignona, nadalje chardonnay, pinot sivi, silvanac zeleni, muškat žuti, cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Najpopularniji su pušipel i sauvignon te Urban white pjenušac tradicionalne proizvodnje od pušipela”, opisuje naš sugovornik svoje proizvode.


Foto: Denis Perčić

Vinarija je sa svojim proizvodima od 2017. do danas osvojila 15 medalja u Londonu sa svjetskih natjecanja pod imenom Decanter.

“Izdvojio bi jedino i prvo zlato u Hrvatskoj za pjenušac Urban white te prvo zlato za sauvignon u Hrvatskoj koje dijelimo s vinarijom Puhele-Purek”, ponosno nam priča vlasnik. Dodaje i kako najviše vina prodaju na domaćem tržištu no izvoze ga i u Švicarsku, Srbiju, Njemačku, SAD, Švedsku, a trenutno im je plan izvoziti i u Kanadu.

Svi koji žele vidjeti kako funkcionira vinarija te degustirati njezine proizvode, mogu to učiniti u toplijim mjesecima na Mađerkinom bregu, a cijelu paletu proizvoda mogu vidjeti na web stranici Vinarije Štampar.

U svibnju svake godine Štamparovi organiziraju manifestaciju Otvoreni podrumi, a u lipnju, srpnju i kolovozu Go! V GOrice!, Jazz u vinogradu – jedinstven događaj u Hrvatskoj.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, David Štampar je jasan.

“Cilj je što više oživjeti našu vinsku cestu te sve veći postotak vina prodati na “kućnom pragu”. Također želimo vinariju pozicionirati u sam vrh hrvatske vinske scene”, naglašava naš sugovornik iz Vinarije Štampar.


Komentari