Inženjeri i znanstvenici o riziku potresa u Zagrebu: Utvrdit će se opasnosti za ljudske živote i građevine

Foto: Gradski ured za mjesnu samoupravu

U Zagrebačkom inovacijskom centru na Velesajmu održana prva stručna konferencija u sklopu projekta “Potresni rizik Grada Zagreba” čiji je organizator Grad Zagreb.

Foto: Gradski ured za mjesnu samoupravu

Snimanje Hrvatske iz zraka

Na prvoj stručnoj konferenciji znanstvenici i stručnjaci koji provode projekt prezentirali su do sada realizirane aktivnosti u projektu te dali pregled nužnih preduvjeta za precizno određivanje potresnog rizika pojedinog područja.

”Centralni dio projekta je stvaranje baze podataka o građevinama. U Zagrebu imamo preko 300.000 građevina, a do sada je obrađeno preko 25.000. Za dvije godine, kada projekt bude gotov, očekujemo da će Zagreb napraviti veliki iskorak u razumijevanju potresne opasnosti, a da će primjena rezultata i mjera projekta dovesti do ublažavanja rizika od potresa”, navodi se u priopćenju.

Projekt Procjene potresnog rizika financiran je iz EU fondova i jedini je takav u Hrvatskoj. Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, a Grada Zagreb je partner kao i Geodetski fakultet.

U dijelu projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“, suradnjom s partnerima, utvrdit će se potresni rizik opasnosti (ugroze) za ljudske živote i građevine. Također, najavljeno je na konferenciji, i da će se osigurati podaci za učinkoviti odgovor hitnih službi neposredno nakon potresa.


Komentari