HNK SE OPRAŠTA OD VELIKOG BALETNOG UMJETNIKA: ‘Zadužio je generacije plesača’

Svijeća (Foto: Pixabay)

Hrvatsko narodno kazalište objavilo je tužnu vijest o smrti velikog hrvatskog baletnog umjetnika Veseljka Sulića koji je preminuo 22. ožujka 2023. u Rio de Janieru.

Sulić je rođen 1929. u Pučišćima na Braču, a nakon II. Svjetskoga rata pohađao je slavnu baletnu školu Ane Roje i Oskara Harmoša, 1947., da bi već 1948. bio primljen u baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Četiri godine nakon toga dobio je stipendiju za London dobiva 1952. gdje je učio uz velika imena. Učiteljica mu je bila Audrey de Voss, a plesačka iskustva stekao je u trupama Johna Cranka, Kennetha McMillana i drugih. Već iduće godine Sulić se pridružuje trupi Janine Charrat u Parizu gdje ostaje punih jedanaest godina, navode iz HNK-a.

Brzo je napredovao pa je već 1956. postao Danseur Etoile u trupi Ballet des Etoiles de Paris. Diljem Europe Sulić solistički nastupa s tada najpriznatijim balerinama poput Ludmille Tcherine, Zizi Jeanmaire, Colette Marchand, a iza njega su nastupi u filmovima u Francuskoj i Njemačkoj, s Geraldine Chaplin snima i film za Francusku televiziju, a godine 1960. glavni je plesač u trupi Lido de Paris.

U 1964. nekoliko je mjeseci proveo i u Broadway Theatreu u New Yorku, a istodobno je pohađao školu Marthe Graham, nakon čega mu je za nastup u Tropicani u Las Vegasu bio ponuđen tromjesečni ugovor koji je potrajao devet godina.

Sulić je karijeru ostvario i u operama diljem Europe, Amerike i Južne Amerike. Od 1997. surađuje u Rio de Janeiru s Teatrom Municipal gdje je postavio balete Mantodea i Paradise garden, a za trupu Jovem Grčke pjesme. Otada i Na­cionalna baletna škola redovito izvodi La Barre u sklopu završne produkcije.

Baletni ansambl HNK Split na 51. splitskom ljetu izveo je The Best of Ve­seljko Sulić, retrospektivu šezdeset godina umjetničkog rada. Sulić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a kako navode iz HNK-a, “s se tugom opraštaju od umjetnika koji je zadužio generacije plesača od Europe, SAD-a i Kanade, pa sve do Južne Amerike.”


Komentari