Grandiozna vjenčanja su prošlost, država uvodi e-vjenčanja

Pixabay

Zbog koronavirusa, Hrvatska je bila prisiljena digitalizirati se, a osim obrazovanja i nekih javnih službi, razvija i uslugu e-vjenčanje, prenosi Jutarnji list.

Na taj način, građani će moći online prijaviti vjenčanje kod matičara i tim putem odabrati termin i lokaciju.

U iščekivanju su i e-usluge poput e/m potpis i e/m pečat pomoću kojih se omogućava elektroničko ili mobilno potpisivanje i pečatiranje dokumenata, a e-poslovanje će pak omogućiti jedinstveni pristup javnim elektroničkim uslugama (podnošenje zahtjeva, uvid u podatke ili preuzimanje dokumentacije na svom računalu).

E-pristojbe omogućit će elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada, odnosno građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege, nego će online moći platiti pristojbe.

A putem usluge e-novorođenče, kojom se roditeljima omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta, za nekoliko mjeseci moći će se automatski predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od lokalnih jedinica.

“Ministarstvo uprave intenzivno nastavlja s digitalizacijom javne uprave s novim e-uslugama za građane. Na aktualni izazov borbe s koronavirusom Ministarstvo uprave pronašlo je rješenje kojim se povezuju sustavi potrebni za elektroničko izdavanja e- propusnica, što je usluga u sklopu Centra dijeljenih usluga (CDU), koji je strateški projekt Vlade u digitalizaciji javne uprave. Upravo smo se tim modelom vodili i radom od nula do 24 uspjeli u ovoj kriznoj situaciji povezati sva tijela”, kaza je ministar uprave, Ivan Malenica.


U sustavu e-Građani sada su i nove dvije usluge, pa ih je sada ukupno 72. Fina je, naime, razvila uslugu e-blokade, koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje svih podataka o ovrhama, te otočnu iskaznicu, koja stanovnicima otoka omogućuje povlašteni prijevoz za osobe i vozila (sada se zahtjev može predati i online).

A razmišlja li država o teritorijalnom preustroju, budući da je i usluga e-propusnice još jednom pokazala kako je ustroj sa 555 jedinica lokalne samouprave neodrživ, ministar Malenica je rekao kako će se uspostaviti središnja baza podataka o njihovim kapacitetima te podataka o poslovima koji se obavljaju.

“Prvi put će se analizirati jedinice i dati mjere optimizacije i njihove stvarne učinkovitosti”, kazao je.


Komentari