Glasačima na biralištima ne daju sve listiće, a kandidati krše izbornu šutnju: Glasovale osobe koje se nisu ni pojavile

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Birački odbori ponovo su najslabija karika izbora.

Prema neanonimnim dojavama građana izborno jutro do 11.00 sati uglavnom prolazi s manjim brojem nepravilnosti.

“Ponovno zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora (Zagreb, Split) koji biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju ‘slabu kariku’ izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore”, izvještavaju iz GONG-a.

GONG apelira na biračke odbore da poštuju izborni proces te da daju točne upute biračima o načinu glasanja kako bi tajnim glasanjem mogli izabrati svoje predstavnike i čelnike izvršne vlasti na svim razinama. Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti u najbližem uredu za opću upravu. Ponavljamo da osobe lišene poslovne sposobnosti također imaju biračko pravo o čemu njihovi skrbnici ili okolina ponekad nije dovoljno informirana.

GONG posebno ističe da fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

GONG apelira na poslodavce da svojim zaposlenicima omoguće glasanje.

Kršenje izborne šutnje

Najbrojnije prijave odnose se na kršenje izborne šutnje od strane stranačkih i nezavisnih kandidata i to uglavnom na društvenim mrežama (Bjelovar, Zagreb) slanjem SMS-ova (Varaždin) i postavljanjem plakata (Split, Zagreb, Marina).

GONG poziva kandidate da se suzdrže od nedopuštenih metoda pritiska na birače te promidžbenih aktivnosti, uključujući i promidžbu na društvenim mrežama, danas do 19 sati do kada traje izborna šutnja. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected] kao i nadležnim izbornim povjerenstvima.

Glasovale osobe koje se nisu ni pojavile?

Iz županijskog povjerenstva u Dubrovniku javili su da su zaprimili prijavu jednog kandidata na području Stona da su glasovale dvije osobe koje se uopće nisu pojavile na biračkom mjestu. Županijsko izborno povjerenstvo provest će izvide na temelju te prijave, javlja reporterka Dnevnika Nove TV.


Komentari