(FOTO) ZAGREB DOBIVA NOVI KAMPUS: Riječ je o najvećem privatnom ulaganju u obrazovanje u Hrvatskoj povijesti

Foto: Spiller Farmer

Zagreb bi trebao dobiti novu šesterokatnicu, što i nije neka vijest, ali je kada uzmemo u obzir da se radi o investiciji u obrazovanje.

Riječ je o obrazovnom kampusu koji će u proljeće sljedeće godine “osvanuti” na zapadnom dijelu grada, a investitor je to najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj – Algebra.

Kampus će se smjestiti nedaleko željezničke postaje Zapadni kolodvor, i to odmah iza “kuće za umjetnost i ljude”, Laube.

Kako prenosi Jutarnji list, s investicijom od oko 110 milijuna kuna, riječ je o najvećem privatnom ulaganju u obrazovanje u Hrvatskoj dosad. U ovu će se zgradu, kad bude gotova, useliti 12.000 Algebrinih polaznika i studenata, od kojih kampus odjednom može primiti njih 1140.

Foto: Spiller Farmer

Usto, ovdje će u budućnosti raditi 200 zaposlenika, od kojih 160 stalno zaposlenih, a povremeno će ju koristiti još 400 vanjskih stručnjaka Algebre.

To je najveći novi kampus u Zagrebu. Površina mu je čak 12.292 četvornih metara. Proteže se na šest nadzemnih etaža, ima jednu podzemnu i dodatno, najnižu, etažu s podzemnom garažom, te je dvostruko veći od zgrade bivše zračne luke u Zagrebu, kao i od novog kampusa Infobipa koji se gradi na jugu Zagreba.

Hrvoje Balen, jedan od suosnivača i član Uprave Algebre, kaže da već dugo u Zagrebu traže lokaciju koju bi mogli zvati svojom i na kojoj bi mogli okupiti sve svoje aktivnosti.

“Tu na Črnomercu unajmljujemo veliki prostor, koji posljednjih godina kontinuirano proširujemo. Međutim, Algebra je jako narasla i nužan nam je baš naš vlastiti prostor kako bismo bili još kvalitetniji i fleksibilniji te imali neke mogućnosti koje dosad nismo imali”, kaže Balen.

“Posljednjih godina imamo sve više stranih studenata koji dolaze u Zagreb fizički studirati k nama, iako ne moraju, odnosno jako je puno dostupnih online programa”, dodaje Balen.

Dodaje kako je kampus zamišljen da bude sve u jednom.

“Od predavanja, vježbi i labosa, preko studija za snimanja i coworking prostora, pa sve do Algebra Laba. U Hrvatskoj je jedini sličan prostor Nacionalna sveučilišna knjižnica, gdje se studenti okupljaju da bi zajednički radili i učili. No, u njoj nisu svi drugi obrazovni sadržaji, kao ni kapaciteti koje ćemo mi ponuditi, i upravo tu sinergiju digitalnih profesionalaca i mladih ljudi vidimo kao glavnu prednost novog kampusa”, objašnjava Balen.

Kampus neće imati vlastiti auditorij jer planiraju koristiti prostor obližnje Laube.

Na najnižem “obrazovnom” katu, nalazi se parkiralište za automobile, bicikle i romobile, kao i mjesto za punjenje električnih bicikala, romobila i automobila, ali i knjižnica s coworking prostorom. Na nju se nadovezuje dvorana za menadžerske, MBA programe, zatim niz malih prostorija za kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja i vođenje online predavanja, kao i tri studija.

Jedan studio sastoji se od sobe za snimanje i pretprostora za montažu i praktični rad za audio projekte. Drugi je studio za videosnimanja. Treći je Maker Space. Riječ je o prostoru koji je namijenjen svima koji žele razvijati svoje projekte, među inim i hardverske, i na tome raditi timski. Za hardverske projekte, tu su 3D printeri, elektronička oprema te razni električni i mehanički alati.

Za kreativce, osim audio i video prostora, tu je i crtaona te prostor za modeliranje, koji je posebno atraktivan svima zainteresiranim za digitalni dizajn te razvoj računalnih igara.

Na gornjim katovima će se nalaziti predavaonice, učionice i kabineti. Samo predavaonica bit će čak 31.

Energetski, novi je kampus Algebre potpuno zelen. Riječ je o zgradi A+ energetske klase.

Ventilacija u zgradi obavlja se s rekuperacijom koja osigurava maksimalnu uštedu toplinske i energije hlađenja. Podovi u uredima su od recikliranog materijala.


Komentari