Evo kakva nas zima čeka: Meteorolozi se oglasili o snijegu u Hrvatskoj

Spomenik banu Jelačiću (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Po svemu sudeći, nadolazeća zima trebala bi biti toplija od prosjeka, ali također s više oborina. Državni hidrometeorološki zavod objavio je svoju dugoročnu prognozu za zimu 2023./2024. te bi prema njoj trebalo biti toplijih dana, ali i onih dosta hladnijih nego što je to uobičajeno.

Stiže nam ledeno vrijeme i snijeg: ‘Fino će oplest, bit će lopatanja’

Toplije bi trebalo biti u prosincu i siječnju, kako na kopnu tako i na moru, a nešto hladnije u veljači.

“Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina”, kažu u DHMZ-u.

Oborine veće od prosjeka

Što se tiče oborine, u državnom Zavodu ne žele ići s previše konkretnim projekcijama, no ističu da bi količina oborine trebala biti veća od višegodišnjeg prosjeka.

“U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju”, kažu u DHMZ-u.

Snijeg u Zagrebu (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Premda oni ne mogu predvidjeti hoće li oborina biti u vidu snijega, susnježice ili kiše, valja imati na umu da su moguća i razdoblja kad je moguća izraženija količina oborine.

I stručnjaci sa stranice Sever Weather Europe također su dali svoju “snježnu pronozu” za Europu, pa su tako istaknuli da će, osim Alpa i viših dijelova sjeverne Europe, veći dio našeg kontinenta će imati manje snježnih oborina nego što je očekivano.

Sve se zabijelilo: Na Sljemenu pada snijeg

Zbog meteorološkog fenomena El Niño koji će se osjetiti u Europi, a ne samo u uobičajenom središnjem i istočnom tropskom Pacifičkom oceanu, biti će manje snježnih padalina nego ranijih godina.

El Niño zagrijava površinu oceana i donosi natprosječne temperature morske razine.

Na udaru i Zagreb: DHMZ objavio upozorenje, stižu snježna mećava i obilna kiša

Prognoza za Hrvatsku: Snježna veljača

Ipak, ako gledate prognozu za narednih 10 dana, ističe Severe Weather Europe, kontinent očekuje velika količina ranih snježnih padalina, ali će snijeg u prosincu većinom ipak izostati u nastavku 12. mjeseca.
Planina Medvednica prekrivena snijegom (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)
To se u prvom redu može zahvaliti zapadnijem prema jugozapadnom strujanju u većini Europe. Iako su ova strujanja bogata oborinama, ujedno su i karakterizirana i toplijim vremenom.
Snijeg će međutim, prema očekivanjima meteorologa, padati u više srednjoeuropskih    područja. Iako se u veljači ne očekuju značajnije promjene, upravo se tada očekuje veća količina snijega nego što je uobičajeno na području Hrvatske.
Inače, meteorološka zima će započeti prvog prosinca i trajati naredna tri mjeseca, do zadnjeg dana veljače, koja će, budući da je riječ o prijestupnoj godini, imati 29 dana.


Komentari